X

Paradise Papers: Τα “πυρά” Τσίπρα κι η απάντηση από την Μαρέβα Μητσοτάκη

Τι λέει η σύγος του Προέδρου της ΝΔ. Οι "αιχμές" του Πρωθυπουργού, οι "βολές" Γεωργιάδη και οι διευκρινίσεις της Μαρίας Σπυράκη.

Ant1news

Πυκνά πυρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, εξαπέλυσε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις αναφορές του ονόματος της Μαρέβας Μητσοτάκη στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα Paradise Papers.

«Οι φορολογικοί παράδεισοι οδηγούν σε πολιτική κόλαση. Ας το έχουν όλοι υπόψη τους. Και όσοι είδαν το όνομά τους, ή το όνομα συγγενών τους, για τους οποίους έχουν ακέραια την πολιτική ευθύνη, στους καταλόγους που δημοσιεύτηκαν, χρωστούν πειστικές εξηγήσεις», είπε με έμφαση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «είναι θλιβερό και εξοργιστικό, όταν μέσα στους καταλόγους της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις, που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Εδώ δεν μιλάμε για κόμματα. Μιλάμε για κομμάτια και θρύψαλα. Κομμάτια και θρύψαλα κάθε υπόνοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας»

Aπευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, o Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη, «σας καλώ να σκεφτείτε ένα πράγμα. Τι θα γινόταν αν μέσα στα χρυσά ονόματα των παραδείσων που αποκαλύπτονται, υπήρχε ένα έστω όνομα υπουργού, ή βουλευτή της Αριστεράς».

Επίθεση Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο αργότερα, σφροδρή επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με αφορμή την ανάμειξη του ονόματος της Μαρέβας Μητσοτάκη στα Paradise Papers σχολίασε ότι είναι θράσος του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για σκάνδαλο την ώρα που διαθέτει την πιο ζάμπλουτη κοινοβουλευτική ομάδα.

 

«Άνθρακες ο θησαυρός», είπε σε ότι αφορά στη σύζυγο του Προέδρου της ΝΔ και απευθυνόμενος προσωπικά στον παριστάμενο Υπουργό Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, αναρωτήθηκε αν είναι ηθικό υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να έχει συνταξιοδοτικό πρόγραμμα 5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού.

«Εσείς κ. Παπαδημητρίου έπρεπε να βγείτε να συγκρατήσετε τον κ. Τσίπρα από τον λαϊκισμό, αλλιώς έπρεπε να παραιτηθείτε…», είπε και αναφέρθηκε σε καταθέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε άλλη τράπεζα στο εξωτερικό, στην περίπτωση Σταθάκη με το 1 εκατ. ευρώ που δηλώθηκε εκ των υστέρων στο πόθεν έσχες, αλλά και σε καταθέσεις, όπως είπε, στο εξωτερικό ευρωβουλευτών και άλλων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε σκοινί, είστε η πιο ζάμπλουτη ομάδα κοινοβουλευτική ομάδα και μην μιλάτε… Όλοι μαζί έχετε πιο πολλά λεφτά από όσα οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών (σημ: σχετικό νομοσχέδιο συζητείται στην Βουλή) σε όλη την Ελλάδα, έχει κι η υποκρισία έχει τα όρια της», συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, παίρνοντας μέρος και στην σύγκρουση ΝΔ - Καμμένου για "μεσάζοντα" σε πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

Παπαδημητρίου: νόμιμα και φορολογημένα τα λεφτά

Απαντώντας στον Άδ. Γεωργιάδη, ο Υπ. Οικονομίας έκανε λόγο για «κραυγές εντυπωσιασμού» του Αντιπροέδρου της ΝΔ, λέγοντας ότι τα χρήματα που διαθέτουν στις ΗΠΑ ο ίδιος και η σύντροφος του, η Αν. Υπ. Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου,  αφορούν ειδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και δεν έχουν βγει από την χώρα, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς στο εξωτερικό. Έχουν δε φορολογηθεί κανονικά και δηλωθεί στο πόθεν έσχες, όπως είπε, καταλήγοντας με έμφαση ότι το δικό του όνομα δεν υπάρχει ούτε στα Paradise Papers ούτε σε άλλες λίστες.

Η απάντηση από την Μαρέβα Μητσοτάκη

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», σύμφωνα με το οποίο η ίδια εμφανίζεται στα Paradise Papers ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, απαντά η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρέβα Μητσοτάκη.

 

Η κ. Μητσοτάκη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε έκρυψε την νόμιμη επαγγελματική της δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα, κάτι που, όπως σημειώνει, αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό της.

Διευκρινίζει επίσης ότι «με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα» και ότι δεν μπορεί να γνωρίζει «τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικείμενο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της».

Υπογραμμίζει παράλληλα πως «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με το σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου».

Αναλυτικότερα, η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι «η εν λογω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London».

Όπως σημειώνει στην απάντησή της «ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους. Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται».

«Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας από τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος. Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London. Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική. Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της Goldman Sachs, της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προσέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων» προσθέτει.

 

Σε ό,τι αφορά την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών σημειώνει: «Όπως έχω ήδη αναφέρει με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικείμενο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της εταιρείας και τη συμμόρφωσής της με την οικεία νομοθεσία. Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (Anti Money Laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία».

«Όσον αφορά τυχόν σημειώσεις τη δικηγορικής εταιρείας δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται» απαντά, συμπληρώνοντας: «Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημιές που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές, επενδυτική απόφαση η οποία ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα. Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό χρονικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και όχι για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχει ληφθεί πριν από τις εκλογές. Ειρήσθω, δε, εν παρόδω ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με το σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου» απαντά η κυρία Μητσοτάκη σχετικά με αναφορές για σημειώσεις της δικηγορικής εταιρείας Appleby - που ίδρυσε την Eternia - ότι η λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας αναβλήθηκε λόγω εκλογών το Μάιο του 2012. Τελικά η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital Management τον Οκτώβριο του 2012».

Αναφορικά με την εμφάνιση της εταιρείας ως ενεργή στα αρχεία της Appleby έως και το 2014 η κ. Μητσοτάκη επισημαίνει: «Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2012 και επειδή εξέλειπε ο λόγος που ο investment manager είχε συσταθεί, με τον έτερο μέτοχο ζητήσαμε από συνεργάτη μας όπως δώσει εντολή στη δικηγορική εταιρεία που την είχε συστήσει για την άμεση λύση της. Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με την εταιρεία ούσα σίγουρη ότι είχε κλείσει από τότε που είχαμε δώσει τη σχετική εντολή. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου το έτος 2012, η εταιρεία δεν είχε απολύτως καμία δραστηριότητα, για αυτό άλλωστε και από τότε (2012) δόθηκε η εντολή για το κλείσιμό της, η οποία θεωρώ ότι θα μπορεί να βρεθεί στα αρχεία της εταιρείας που την είχε συστήσει. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα, ούτε το 2013, ούτε το 2014. Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνονται απολύτως και από το περιεχόμενο της ίδιας της ερώτησής σας και από τη γνώση που εσείς έχετε και και εγώ πληροφορούμαι από εσάς, ότι, δηλαδή, ο agent service provider της εταιρείας, δηλαδή η δικηγορική εταιρεία που είχε συστήσει και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, χρόνος που προφανώς συνδέεται με την εντολή που είχε λάβει για κλείσιμο της εταιρείας (investment manager)».

«Επίσης» συνεχίζει η κ. Μητσοτάκη, «από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε απ΄το μητρώο εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015. Δεν γνωρίζω γιατί, ενώ η εντολή για το κλείσιμο της εταιρείας δόθηκε περί τα μέσα του 2012, γιατί, ενώ ο agent service provider της εταιρείας διέκοψε την παροχή υπηρεσιών του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως πληροφορούμαι από εσάς, η εταιρεία εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως active entity και διαγράφηκε τον Ιανουάριου του 2015, το οποίο, όπως προείπα, επίσης πληροφορούμαι από εσάς».

«Επειδή πράγματι πρόκειται για εύλογο ερώτημα, μετά το σχετικό ερώτημά σας ρώτησα και από την πλευρά μου νομικούς, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι συχνά και προς αποφυγή εξόδων, για εταιρείες που ολοκληρώνουν τη δραστηριότητά τους, αφήνονται από τους agent service provider αδρανείς, χωρίς να καταβάλλονται τα ετήσια έξοδά τους (annual fees) και έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας διαγράφονται αυτόματα από το εταιρικό μητρώο. Όπως με ενημέρωσαν, μέχρι την αυτόματη (τυπική) διαγραφή τους οι εταιρείες αυτές εμφανίζονται ως "ενεργές" παρόλο που είναι σε αδράνεια, χωρίς καμία δραστηριότητα. Αυτό εικάζω ότι έχει συμβεί και με την εν λογω εταιρεία, χωρίς να το γνωρίζω, θεωρώ όμως ότι ο πιο κατάλληλος για να σας απαντήσει είναι ο ίδιος ο agent service provider» καταλήγει.

 

ΝΔ: Η κ. Μητσοτάκη δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ παρανόμως από την Ελλάδα

"Γιατί ασχολούμαστε σήμερα με την κ. Γκραμπόφσκι; Γιατί είναι σύζυγος του κ. Μητσοτάκη. Διότι σε άλλη περίπτωση, θα κάναμε λόγο για μία πολύ πετυχημένη γυναίκα. Για μία γυναίκα τριών παιδιών. Για μία γυναίκα που τα κατάφερε σε πολλές από τις δραστηριότητες, με τις οποίες ασχολήθηκε. Θέλετε να μπούμε στην ουσία; Τι είναι αυτό που αποκαλύπτουν τα paradise papers; Το copy paste μίας ιστορίας, που έχει ήδη δημοσιευθεί" δήλωσε σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

'Οπως τόνισε η Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον "ΣΚΑΙ", "η κ. Μητσοτάκη, σύζυγος του κ. Μητσοτάκη, γιατί με αυτήν την ιδιότητα την εξετάζει ο δημόσιος βίος, ίδρυσε μια εταιρεία διαχείρισης ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων, καθ’ όλα νόμιμη. Την έβαλε στο βιογραφικό της. Από το 2010 μέχρι το 2012 δραστηριοποιήθηκε αυτή η εταιρεία και μετά έκλεισε. Η κ. Μητσοτάκη ήταν σε διάσταση με το σύζυγος της από το 2006 μέχρι το 2014. Φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία παρανομία. Είναι καλό πράγμα να ρίχνουμε σκόνη γύρω από τα γεγονότα Όμως, αυτή η εταιρεία διαχειριζόταν ένα κεφάλαιο. Σε αυτό το επενδυτικό σχήμα ήταν θεματοφύλακας η "Goldman Sachs" και συνεργαζόμενη τράπεζα η "JP Morgan". Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτοί οι δύο διεθνείς κολοσσοί έχουν από τους πιο σκληρούς μηχανισμούς για τον έλεγχο κεφαλαίων. Είναι εκείνοι που έχει προσφύγει η κυβέρνηση για να μπουν στο ελληνικό ομόλογο, για να αγοράσουν ελληνικό χρέος, όποτε βγήκαμε στις αγορές την τελευταία τριετία.  Αυτή η εταιρεία είχε ζημιά. Η κ. Μητσοτάκη, μαζί με τους συνεργάτες της, είχε τη διαχείριση αυτού του κεφαλαίου. Αυτό το κεφάλαιο είχε ζημιά και έκλεισε. Σε δύο χρόνια. Αυτό είναι όλο. Και έκλεισε το 2012. Η εταιρεία ήταν απολύτως νόμιμη. Την επιλογή του χώρου, στον οποίο δραστηριοποιείται το διεθνές κεφάλαιο την κάνει το διεθνές κεφάλαιο. Την κάνει, για να έχει μεγαλύτερα κέρδη για τους μετόχους του. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο πίσω από αυτήν την δραστηριότητα. Είναι, επίσης, τόσο σαφής η δραστηριότητα αυτή, που περιλαμβάνεται στο βιογραφικό της κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι κάτι που η κ. Μητσοτάκη έκρυψε", επεσήμανε η κ. Σπυράκη.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι Μαρέβα Μητσοτάκη δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ παρανόμως από την Ελλάδα, τονίζοντας "δεν έχει ξεπλύνει ούτε ένα ευρώ από τη στιγμή που υπάρχουν αυτοί οι δύο κολοσσοί εκεί. Που εγγυώνται ότι δεν υπάρχουν χρήματα που προέρχονται από ξέπλυμα. Η κυβέρνηση παίρνει το μέρος μίας παγκόσμιας συζήτησης και την προσωποποιεί στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντί να κάνουν αυτό, ας κοιτάξουν να μαζέψουν τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα…".