X

“Ρουκέτες” για την άδεια στον Κουφοντίνα

Σφοδρές αντιδράσεις για την άδεια στον εκτελεστή της 17Ν. "Πόλεμος" στην Βουλή.  “Διαβήματα” από ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία.

Ant1news

Συνεχίζονται οι σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις για την απόφαση να δοθεί διήμερη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο «εκτελεστής της 17Ν» βγήκε χαμογελαστός από τις φυλακές, ύστερα από 15 χρόνια, συνοδευόμενος από τον γιο του Έκτορα και τη σύζυγο του Αγγελική Σωτηροπούλου. 

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, ενώ Αμερικανοί, Βρετανοί και Τούρκοι δεν έκρυψαν την οργή τους. Οι αντιδράσεις γνωστοποιήθηκαν με τις αναρτήσεις στο Twitter των πρέσβεων Τζέφρι Πάιατ και Κέιτ Σμιθ και την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, αλλά και του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο Κώστας Μπακογιάννης, γιός του δολοφονημένου - από τον «φαρμακοχέρη» της «17 Νοέμβρη» - Παύλου Μπακογιάννη.

Σχολιάζοντας την άδεια που χορηγήθηκε στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια τρομοκράτη και φερόμενο ως υπαρχηγό της οργάνωσης, ο Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε την οργή του, λέγοντας χαρακτηριστικά «στην αρχή έπαθα σοκ. Λέω δεν είναι δυνατόν, δεν  μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο ξεπερνάει την πραγματικότητα».

Σχολιάζοντας την παρουσία και τον λόγο του Κώστα Μπακογιάννη, που επίσης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «κατάθεση ψυχής» και για «προσβολή στην μνήμη των θυμάτων», με την χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν καταδίκασε πολιτικά την απόφαση για χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, αλλά και ότι άλλαξε τον νόμο. «Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε 18 χρόνια κάθειρξη, προκειμένου κάποιος να μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα στην άδεια. Η κυβέρνηση το έκανε οκτώ χρόνια», σημείωσε.

Φανερά συγκινημένη η Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη του Παύλου Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε από την «17Ν», περιέγραψε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” τα συναισθήματά της όταν είδε τον Κουφοντίνα να βγαίνει από την φυλακή. «Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Δυστυχώς όλη αυτή η διαδικασία το βασικό πράγμα που κάνει είναι ότι αναβιώνει έναν απίστευτο εφιάλτη», ανέφερε.

Υποκριτική χαρακτήρισε την στάση της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη χορήγηση 48ωρης άδειας στον εκτελεστή της “17Ν”, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη. «Επιτίθενται στην Κυβέρνηση για μία πράξη η οποία δεν είναι πολιτική», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως είναι “χειροβομβίδα” στους Θεσμούς να λένε ότι η Κυβέρνηση τοποθέτησε Εισαγγελέα.

Προσπάθεια να παραπλανήσει την ελληνική κοινωνία, στον απόηχο των αντιδράσεων με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η Κυβέρνηση μετά τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, καταλόγισε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ο τρίτος νόμος που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη βουλή ήταν η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ήταν μία προμελετημένη πράξη» είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Εξήγησε πως ήταν ένα παζάρι που είχε κάνει η κυβέρνηση με πολλούς ανθρώπους που ήταν στις φυλακές και δεν ήθελαν να πάνε στις φυλακές Γ' τύπου. «Οι φυλακές που έχουμε σήμερα δεν διευκολύνουν τον φτωχό που έχει διαπράξει ένα μικρό αδίκημα αλλά αυτόν που έχει γνωριμίες στη φυλακή, αυτόν που έχει τα χρήματα, αυτόν που έχει τους καλούς δικηγόρους και αυτόν που έχει κάνει ένα μεγάλο έγκλημα. Διευκολύνει τον Κουφοντίνα και τους ομοίους του», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους διεξήχθη, χθες, συζήτηση στην Βουλή, όπου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος απάντησε ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης πήρε άδεια από την φυλακή, βάσει νομοθετικού πλαισίου που έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία λειτουργούν νόμοι και θεσμοί έναντι πάντων. Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο που ψήφισε η ΝΔ, χωρίς καμία αλλαγή από ΣΥΡΙΖΑ επιλήφθηκε το μεικτό συμβούλιο και αποφάσισε ομόφωνα την άδεια στον συγκεκριμένο κρατούμενο», ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης που καταλόγισε ακροδεξιά ρητορεία στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τις ειδεχθείς του πράξεις και πως η χορήγηση της άδειας δεν σημαίνει τίποτα για τις πράξεις. Τα λεγόμενα του προκάλεσαν την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη  που έχει θρηνήσει τον Παύλο Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός αποκάλεσε τον κ. Κοντονή «θλιβερό απολογητή του Κουφοντίνα» και αναρωτήθηκε τι άλλαξε από τότε που ο Κουφοντίνας ζητούσε άδεια και δεν του δινόταν με βάση το ίδιο θεσμικό πλαίσιο.  Επίσης κατηγόρησε τον κ. Κοντονή για επιλεκτική ευαισθησία, θυμίζοντας τις δηλώσεις που έκανε όταν είχε βγει η απόφαση για την Ηριάννα.

Διαβάστε ακόμη:

-Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα

 

"Ρουκέτες" για την χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα, έλεγαν ότι «η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών».

Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι΄αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια. 

Διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος 

«Η άδεια σε Κουφοντίνα αποτελεί απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο διαφωνώ απόλυτα», έγραψε στο Twitter o υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

 

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Ο Κουφοντίνας πληροί τα κριτήρια για άδεια

Υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα τάσσεται η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει μεταξύ άλλων ότι «θα την είχε πάρει προ πολλού εάν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας».

Διαβάστε ακόμη:

Οξύτατες πολιτικές αντιδράσεις και επίθεση του γιού του Κουφοντίνα στον Κυριάκο Μητσοτάκη