X

Τσίπρας: ο Κώστας Βεργόπουλος άφησε πίσω του σπουδαίο έργο

Στο έργο του στοχαστή, αλλά και στις αναμνήσεις από την γνωριμία τους, αναφέρεται ο Πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο μήνυμα του.

Ant1news

«Ένας σημαντικός στοχαστής και επιστήμονας, ένας από τους τελευταίους μεγάλους διανοούμενους της αριστεράς, ο Κώστας Βεργόπουλος, δεν είναι πια ανάμεσά μας», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός, για την απώλεια του συγγραφέα και στοχαστή.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι βέβαιο ότι θα μας λείψει η οξυδερκής του ανάλυση, η αγωνιώδης ματιά του στην εξέλιξη της ταξικής πάλης και στη διαμόρφωση των νέων παγκόσμιων αντιθέσεων, η έγνοια του για τις νίκες, αλλά και τις ήττες, των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο». 

«Μας παρηγορεί ότι αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά και την έντονη ανάμνηση, για όσους τον γνωρίσαμε, της διαρκούς και έμφυτης αισιοδοξίας και της σκέψης και της βούλησης που τον διέκριναν», συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια «στην οικογένεια, στους φίλους και στους συντρόφους του».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κώστας Βεργόπουλος παρέμεινε ως το τέλος ενεργός στην μάχη των ιδεών

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Κώστα Βεργόπουλου εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας:

Αποχαιρετούμε με θλίψη και σεβασμό, τον Κώστα Βεργόπουλο, έναν από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, σε ηλικία 75 ετών.

Εκλεκτό μέλος της μεγάλης παρέας της Ελληνικής Αριστεράς που έδρευε στο Παρίσι κατά τη δεκαετία του 1970, ο Κ. Βεργόπουλος έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Σορβόννης και κατόπιν δίδαξε Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Paris VIIΙ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το επιστημονικό του έργο συνέβαλλε αποφασιστικά στην αποσαφήνιση της έννοιας της οικονομικής εξάρτησης. Ο Κ. Βεργόπουλος μελέτησε εξαντλητικά τις οικονομίες των χωρών του λεγόμενου “αναπτυσσόμενου κόσμου”, με ιδιαίτερη εστίαση στο δημόσιο χρέος των χωρών αυτών.

Ο Κ. Βεργόπουλος ήταν ένας διανοούμενος με παγκόσμια εμβέλεια, και ιδίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου και είχε προσκληθεί δεκάδες φορές προκειμένου να παραδώσει ομιλίες και διαλέξεις. Το εξαιρετικά πλούσιο συγγραφικό του έργο, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μελέτες και για την ελληνική οικονομία.

Σταθερά προσηλωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του στις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς, ο Κ. Βεργόπουλος παρέμεινε μέχρι και το τέλος της ζωής του ενεργός στον δημόσιο διάλογο και στη μάχη των ιδεών. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους οικείους του.