X

ΝΔ: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλεργικός στις επενδύσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε μπορεί με τις επενδύσεις και οι κυβερνητικές επιλογές έχουν δραματικές επιπτώσεις υπογραμμίζει η ΝΔ. Ανακοίνωση και από το Ποτάμι για την επένδυση στο Ελληνικό.

Ant1news

«Παρά το φιλοεπενδυτικό προσωπείο του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δεν έχουν αλλάξει: o ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε και μπορεί. Είναι αλλεργικός στις επενδύσεις», τονίζει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.

 Με αφορμή την ανακοίνωση της Lamda Development, για την επένδυση στο Ελληνικό, η ΝΔ τονίζει ότι «η ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό αποδεικνύει ότι καμία μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχείς αλλαγές στη σύμβαση και η Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει 16 νέους όρους οι οποίοι  αναθεωρούν προς τα κάτω μέχρι και το ύψος των υπό κατασκευή κτιρίων, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης».  

Στη συνέχεια αναφέρεται και στη νέα εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold, στις Σκουριές υπογραμμίζοντας, «την ίδια στιγμή, στις Σκουριές, η Eldorado Gold αναστέλλει τη λειτουργία της και προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την εντελώς αδικαιολόγητη άρνηση του κ. Γιώργου Σταθάκη να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες για τη συνέχιση του έργου».

Τέλος όπως επισημαίνει η ΝΔ, «οι κυβερνητικές επιλογές έχουν δραματικές επιπτώσεις. Επιπτώσεις για τους εργαζομένους, που θα χάσουν τη δουλειά τους. Για τους άνεργους που δεν μπορούν να βρουν εργασία. Για όσους θα ωφελούνταν από την ανάπτυξη των δύο αυτών έργων. Αλλά και για το Κράτος που κινδυνεύει να μην εισπράξει φόρους και εισφορές. Παρά το φιλοεπενδυτικό προσωπείο του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δεν έχουν αλλάξει: o ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε και μπορεί. Είναι αλλεργικός στις επενδύσεις».

 

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τους χειρισμούς της σταματάει την μεγαλύτερη επένδυση της Ευρώπης, περίπου 8 δις ευρώ και τη δημιουργία 75 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με επιμονή στηρίζει τις επενδύσεις που παράγουν νέο πλούτο στη χωρά και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Τη Δευτέρα θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στην Κυβέρνηση και δεν θα επιτρέψει να φύγει άλλη μια επένδυση από τη χωρά», αναφέρει σε δήλωση του ο Τομέαρχης Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Κωνσταντινόπουλος.

 Σε ανακοίνωση απο Το Ποτάμι αναφέρεται, "η μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζεται στην Ελλάδα, η επένδυση του Ελληνικού, κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω των παλινωδιών της κυβέρνησης. Στην αρχή δεν την ήθελε. Στη συνέχεια, ψήφισε συμβάσεις και ρυθμίσεις τις οποίες αλλάζει συνεχώς. Υστέρα από δεκαετίες κι αφού είχε κυρωθεί η σύμβαση θυμήθηκαν οι κρατικές υπηρεσίες ότι είναι αρχαιολογικός χώρος κι ότι υπάρχει δάσος, ενώ το σχέδιο ανάπτυξης που έχει εγκριθεί τίθεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναδεικνύουν με τη στάση τους ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, που είναι η συνεχής αλλαγή των όρων, ακόμη και όταν έχουν ψηφιστεί οι συμφωνίες. Αυτό που συμφωνεί το κράτος σήμερα, δεν ισχύει αύριο. Οι διακηρύξεις του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη και επενδύσεις είναι κούφια λόγια. Πώς θα έρθουν επενδυτές όταν βλέπουν αυτά που γίνονται με την πιο εμβληματική επένδυση, αυτή του Ελληνικού; Όταν βλέπουν ότι οι συμφωνίες ψηφίζονται για να ανατραπούν στη συνέχεια είτε απευθείας, είτε με πλάγιους τρόπους; Μόλις χθες ανακοινώθηκε, από τους επενδυτές το πάγωμα του έργου στις Σκουριές. Τη στιγμή που θα έπρεπε να εκπέμπεται το μήνυμα ότι στην Ελλάδα αλλάζουν κάποια πράγματα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στέλνουν το ακριβώς αντίθετο σήμα. Ενδεχόμενη ακύρωση της επένδυσης θα έχει βαριές συνέπειες για τη χώρα. Πέραν των δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν, θα στείλει και παντού το μήνυμα: μακριά από την Ελλάδα'.

 

Μαξίμου: θα τηρηθούν όλες μας οι δεσμεύσεις για την επένδυση στο Ελληνικό

«Η Ελληνική Κυβέρνηση διαβεβαιώνει, ότι θα τηρηθούν από την Ελληνική Πολιτεία όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις της ως προς την επένδυση του Ελληνικού», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι «αυτονόητη προϋπόθεση είναι η τήρηση από τον επενδυτή των δικών του δεσμεύσεων».

Όπως σημειώνεται από το Μαξίμου, «ο επενδυτής γνωρίζει απολύτως, ότι βρισκόμαστε στο στάδιο έγκρισης του ΣΟΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σε αυτό το στάδιο οι επιμέρους υπηρεσίες του κράτους εκφράζουν απόψεις και γνωμοδοτήσεις, οι οποίες θα συνεκτιμηθούν συνολικά στο προς έκδοση προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4062/2012».

«Κατά την διαδικασία αυτή απαιτείται η συνεργασία των μερών, ώστε να εξειδικευτούν οι επιμέρους παράμετροι και να οδηγηθούμε σε μία σύννομη χωροθέτηση, η οποία θα τύχει και της έγκρισης του ΣτΕ», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές, καταλήγοντας «καλούμε, λοιπόν, τον επενδυτή σε καλόπιστη συνεργασία, που όπως έχει αποδειχθεί είναι η μόνη μέθοδος για την επίλυση όλων των προβλημάτων».