X

Kάμερες της Αστυνομίας σκανάρουν τα πρόσωπα των περαστικών (βίντεο)

Νέες τεχνολογίες στην παρακολούθηση των πολιτών στην χώρα που εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Ant1news

Είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι έχουν έφεση στην τεχνολογία, όπως επίσης ότι υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους της Κίνας.

Η Κίνα έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο παρακολούθησης, με δεκάδες εκατομμύρια κάμερες να είναι τοποθετημένες σε όλη την επικράτεια. Τώρα, το πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού οι κάμερες αποκτούν τη δυνατότητα να σκανάρουν το πρόσωπο και τις βασικές πληροφορίες για το κάθε άτομο που καταγράφουν.

Το έργο έχει αναλάβει μία εταιρεία τεχνολογίας και θα στοιχήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην κινεζική κυβέρνηση.

Κι ενώ οι εξελίξεις στην τεχνολογία προκαλούν αντιδράσεις ως προς την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, ανά τον κόσμο στην Κίνα οι πολίτες αμφιταλαντεύονται για το αν ενοχλούνται ή όχι από την παρακολούθηση τους από το κράτος, κυρίως λόγω του ότι τέτοιου είδους κινήσεις από ανάλογες τεχνολογικές εταιρείες, επιτυγχάνουν τη μείωση της εγκληματικότητας.

Παράλληλα με την αύξηση των δυνατοτήτων των καμερών, η κυβέρνηση ετοιμάζει γιγάντια βάση δεδομένων, η οποία θα επιτρέπει την πλήρη αναγνώριση του πολίτη μέσω της διασύνδεσης των δεδομένων με το υλικό της κάμερας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, ετοιμάζεται βάση δεδομένων με σύστημα αναγνώρισης φωνής, που θα επιτρέπει στις Αρχές να αναγνωρίζουν κάποιον μόνο από τον τρόπο που μιλά.

Ακόμα μία μέθοδος παρακολούθησης και αναγνώρισης είναι αυτή του περπατήματος, που θα επιτρέπει την αναγνώριση ατόμων από τον τρόπο που περπατούν και δεν θα «ενδιαφέρεται» για το πρόσωπό του. Το σύστημα ήδη δοκιμάζεται σε συνεργασία με τοπικό αστυνομικό τμήμα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις το προωθούν και στις φυλακές.