X

Μεγάλα προβλήματα από τη θεομηνία στην Σύμη (βίντεο)

Αυτοκίνητα στη θάλασσα και καταστροφές στη στεριά. Σοβαρό πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. «Αγώνας δρόμου» για να «σταθεί στα πόδια» της η Σύμη.

Ant1news

Δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά και έπεσαν στα νερά του λιμανιού της Σύμης, όπως όλα δείχνουν, καθώς κανένας δεν έχει αναζητήσει από χθες κάποιον δικό του άνθρωπο.

Τα οχήματα παρασύρθηκαν όταν ξέσπασε η πρωτοφανής βροχή, που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους, ενώ ο αριθμός τους δεν είναι σαφής, με το Λιμενικό να κάνει λόγο για τρία αυτοκίνητα και τις τοπικές Αρχές και την Πυροσβεστική για δέκα. Συνολικά πάνω από 30 αυτοκίνητα υπολογίζεται ότι παρασύρθηκαν σε θάλασσα και στεριά από τα ορμητικά νερά.

Σε κάθε περίπτωση, δύτες από της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού, από την Κάλυμνο, θα πέσουν σήμερα, ώστε να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι μέσα στον όποιο αριθμό οχημάτων.

Τα προβλήματα όμως, δεν περιορίζονται στη θάλασσα, αλλά «εξαπλώνονται»εκτείνονται σε όλη την έκταση του νησιού,  που από χθες είναι χωρίς ρεύμα, λόγω εισροής υδάτων στον υποσταθμό της ΔΕΗ. Εκτός λειτουργίας είναι και οι τηλεφωνικές γραμμές.

Οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ κατολισθήσεις προκάλεσαν προβλήματα προσπέλασης σε κάποιους από αυτούς. Πλημμυρισμένα είναι, επίσης, σπίτια και καταστήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια σπιτιών, καταλυμάτων, καταστημάτων και υπηρεσιών.

Λόγω της κακοκαιρίας ακυρώθηκε προγραμματισμένη για προσγείωση πτήση, καθώς και δύο ακτοπλοϊκά δρομολόγια, αφού τα πλοία δεν μπόρεσαν να δέσουν.

Το μέγεθος των ζημιών αναμένεται να υπολογιστεί σήμερα, που έφτασαν πυροσβεστικές αντλίες, οχήματα του Στρατού και μηχανήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, στη Σύμη έφτασαν δώδεκα πυροσβέστες, τρία οχήματα της Πυροσβεστικής, εξοπλισμένα με αντλίες και γεννήτριες και διασωστικά εργαλεία. Σε ετοιμότητα παραμένει και ομάδα της ΕΜΑΚ, με τον εξοπλισμό της.

Για το θέμα της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στο νησί βρίσκεται σε επαφή με τον διοικητή της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Σαντορινιός με σκοπό να μεταφερθεί από τη Ρόδο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας βρίσκεται ήδη στο νησί, για να συντονίσει το έργο προσωρινής αποκατάστασης των ζημιών.