X

Πολύνεκρη τραγωδία: “βιβλική καταστροφή” στην Δυτική Αττική (βίντεο+φωτο)

Εικόνες καταστροφής σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο. Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ.

Ant1news

Ανείπωτη είναι η τραγωδία που βιώνει από τα ξημερώματα της Τετάρτης η δυτική Αττική. Νέα Πέραμος, Μάνδρα Αττικής, Μαγούλα, Ελευσίνα και Μέγαρα βρίσκονται στο επίκεντρο της βιβλικής καταστροφής.

Μέχρι στιγμής νεκροί έχουν ανασυρθεί 15 άνθρωποι (δέκα άνδρες, πέντε γυναίκες) και μέχρι τις 19.00 είχαν αναγνωριστεί έξι από αυτούς. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 21, εκ των οποίων οι 12 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο (7 γυναίκες, η μια διασωληνωμένη στην ΜΕΘ) και οι άλλοι 9 πήραν εξιτήριο. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τουλάχιστον έναν αγνοούμενο.

Ένα άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στο 5ο με 6ο χλμ. Μάνδρας - Θηβών, στη Μάνδρα Αττικής. Ένας άνδρας εντοπίστηκε σε υπόγειο στην οδό Παπαδιαμάντη και Ομήρου στη Μάνδρα, ενώ μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε εσωτερικό χώρο επιχείρησης στην οδό Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα.

Νωρίτερα εντοπίστηκαν νεκροί ένας κυνηγός και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Ακόμα ένας άνδρας βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο, στη θέση Ψαλίδι της Μάνδρας και μία γυναίκα 95 ετών ανασύρθηκε νεκρή από το σπίτι της, στην οδό Στρατηγού Ρόκα. Δύο ηλικιωμένοι, μία γυναίκα περίπου 82 ετών και ένας άνδρας σχεδόν 85 χρονών, πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους στη Μάνδρα, στις οδούς Κοροπούλη και Αγαμέμνονος, αντίστοιχα.

 

Ένας άνδρας, ηλικίας 65 ετών, εντοπίστηκε νεκρός σε προαύλιο χώρο, επίσης στη Μάνδρα Αττικής, στην οδό Στάμου. Μία ηλικιωμένη από τη Μάνδρα Αττικής και συγκεκριμένα από την οδό Αίαντος βρέθηκε νεκρή στα κάγκελα της αυλής της. Η άτυχη γυναίκα φαίνεται ότι πνίγηκε στην προσπάθειά της να βγει από το σπίτι της. Ένας οδηγός είχε απεγκλωβιστεί νεκρός, νωρίτερα, από το όχημά του στο 2ο – 3ο χλμ της Εθνικής Οδού Μάνδρας – Θηβών.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ακόμα δύο άτομα βρέθηκαν νεκρά στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι της Ελευσίνας και στις εγκαταστάσεις της ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο. Εικάζεται ότι πρόκειται για ανθρώπους που παρασύρθηκαν από τα νερά.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Πυροσβεστική έχει λάβει τουλάχιστον 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων (στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας) από σπίτια και αυτοκίνητα.

 

Τις τοπικές Πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική καθώς και από όμορους νομούς και στο σύνολό τους είναι 190 Πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα. Συνολικά έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής.

Πυροσβεστική και Αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στις πληγείσες περιοχές, αφενός για να μην διακινδυνεύσουν, αφετέρου για να διευκολύνουν το ήδη δύσκολο έργο των οχημάτων ανάγκης.

 

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές απρόσιτες περιοχές, καλλιεργεί φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Μάλιστα πολλοί κάτοικοι της Δυτικής Αττικής λένε στους πυροσβέστες ότι δεν έχουν επικοινωνία με τους δικούς τους. 

 

Δραματική η κατάσταση στη δυτική Αττική

Νέα Πέραμος και Μάνδρα αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελευσίνα, τη Μαγούλα και τα Μέγαρα. Όλες οι προαναφερθείσες κοινότητες έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όρος Πατέρα, από όπου κατεβαίνουν ορμητικά τα νερά του χειμάρρου. Τα αντιπλημμυρικά έργα έσπασαν, με αποτέλεσμα ό,τι κρατούσαν να φύγει προς τις κατοικημένες περιοχές.

 

Οι εικόνες από τις παραπάνω περιοχές αποτυπώνουν τη βιβλική καταστροφή που υπάρχει στο σημείο, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια με νερό και λάσπη. Υπόγεια και ισόγεια σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

 

Μάντρες σπιτιών, εργοστασίων ακόμα και του στρατοπέδου της Νέας Περάμου έχουν ξηλωθεί, αυτοκίνητα παρασύρονται σαν βάρκες και φερτά υλικά δυσχεραίνουν την κατάσταση, ενώ το γεγονός ότι ο καιρός παραμένει βροχερός και ότι εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, αφήνει λίγα περιθώρια για εξομάλυνση της κατάστασης.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την καταστροφή 

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η εικόνα καταστροφής που εμφανίζουν μετά τη θεομηνία περιοχές στη Δυτική Αττική.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα.

 

Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα. Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

  

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, ενώ με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και κήρυξε εθνικό πένθος.  

Ο Νίκος Τόσκας μετέβη στη δυτική περιοχή, για να επιβλέψει την τεράστια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπο την Προεδρία του Πρωθυπουργού και με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών, στελεχών της Περιφέρειας Αττικής, της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, θα διεξαχθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον απολογισμό της κατάστασης και την κατάρτιση του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση νέων φαινομένων και την αποκατάσταση όσων υπέστησαν ζημιές.

 

 

Κλειστοί δρόμοι και σχολεία

Δύο σχολεία στην Νέα Πέραμο έχουν πλημμυρίσει, ενώ κανένα σχολείο δεν λειτούργησε την Τετάρτη στην ευρύτερη περιοχή που έχει υποστεί τις τεράστιες ζημιές. Με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπη.

Ωστόσο, μετά από συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη, προληπτικά για την ασφάλεια των μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν 20 σχολεία που βρίσκονται κοντά σε ρέματα, στις περιοχές Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Γκύζη και Άνω Κυψέλη.

Επίσης, φαντάροι που επρόκειτο να παρουσιαστούν την Τετάρτη στο στρατόπεδο των Ειδικών Δυνάμεων, στην Νέα Πέραμο, μπορούν να παρουσιαστούν από την Πέμπτη.

 

Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το πρωί της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου 2017, στην περιοχή της Νέας Περάμου Αττικής, ενημερώνει τους στρατεύσιμους της 2017 ΣΤ΄ ΕΣΣΟ που υποχρεούνται να καταταγούν σήμερα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), ότι δύνανται να καταταγούν και αύριο, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017.

Διακοπή κυκλοφορίας στις Εθνικές Οδούς

Παραμένουν τα προβλήματα κίνησης οχημάτων σε Παλαιά και Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, όπου έχουν σημειωθεί πλημμύρες, παράσυρση οχημάτων και εγκλωβισμός οδηγών. Μάλιστα, στη Μάνδρα ένα λεωφορείο που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά «κόλλησε» κάτω από γέφυρα και εγκλωβίστηκαν μέσα οι δώδεκα επιβαίνοντες του. Όλοι τους απομακρύνθηκαν ασφαλώς από το τζάμι του οδηγού που χρειάστηκε να σπάσει, προτού του λεωφορείο καλυφθεί πλήρως από τα νερά.

 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της τροχαία διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει:

1)στο 39χλμ της Π.Ε.Ο.Α.Κ, περιοχή Μεγάρων Αττικής ρεύμα κυκλοφορίας προς Νέα Πέραμο.

2)στο 35χλμ της Π.Ε.Ο.Α.Κ, περιοχή Νέας Περάμου Αττικής και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας 

3) κόμβος διυλιστηρίων προς Νέα Πέραμο

4) στο 23χλμ N.E.O.A.K κόμβος Παραδείσου Αττικής και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας και η κίνηση των οχημάτων διοχετεύεται από τις ράμπες του κόμβου προς Αθήνα και προς Κόρινθο αντίστοιχα.

5) κόμβος Μάνδρας ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.