X

Τα βρήκαν κυβέρνηση - συμβολαιογράφοι για τους πλειστηριασμούς

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση υπό τον Τσακαλώτο. Πότε ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυστηρές ποινές για όσους τους παρεμποδίσουν...

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με στόχο να ανασταλεί το συντομότερο δυνατόν η αποχή των συμβολαιογράφων και να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, έγινε σήμερα, σε ουδέτερο έδαφος, η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη με τους συμβολαιογράφους, και σε ρόλο «διαιτητή» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το αποτέλεσμα, όπως σημείωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι θετικό.

Βγαίνοντας από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, ο Σταύρος Κοντονής επανέλαβε τη βεβαιότητα του ότι «στις 29 του μήνα θα μπει μπροστά η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» και σημείωσε ότι «οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και συμβολαιογράφοι «τα βρήκαν»». Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γ. Ρούσκας δήλωσε πως «είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29 του μήνα».

Πέρα από την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση των ποινών κατά όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς και τα μέτρα αστυνόμευσης που υποσχέθηκε ο Ν. Τόσκας, δεν φαίνεται να προχωρά άλλη νομοθετική πρωτοβουλία όπως π.χ. η διενέργεια και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία αντί των γραφείων των συμβολαιογράφων.

Παρά ταύτα, οι συμβολαιογράφοι δείχνουν να «καλύπτονται», παρατηρώντας πως ούτως ή άλλως ο κίνδυνος της σωματικής βίας και της πρόκλησης ζημιών στα γραφεία τους, υπάρχει και σε ημέρες που δεν γίνονται πλειστηριασμοί.

 

Στο ζήτημα των ημερών, όπου θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, φαίνεται ότι η νομοθετική πρόβλεψη για 3 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να ξεπεραστεί με bypass, δηλαδή κατόπιν συνεννόησης συμβολαιογράφων- δικαστικών επιμελητών, αν και αυτό θα δοκιμαστεί στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις των συμβολαιογράφων θα περάσουν από Γενική Συνέλευση την επόμενη εβδομάδα, οπότε για να επιβεβαιωθεί το θετικό κλίμα της σημερινής σύσκεψης, θα πρέπει να ανατραπεί η προηγούμενη απόφαση τους για αποχή ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την αξιολόγηση, καθώς χαρακτηρίζεται ως πρώτη προτεραιότητα τόσο από την ΕΚΤ όσο κι από το ΔΝΤ, που πάντα κρατά στην ατζέντα του το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι ακόμα και η κυβέρνηση που είχε επιλέξει ως τώρα μια μάλλον «χαλαρή» στάση απέναντι στους πλειστηριασμούς, έχει κάνει στροφή 180ο, υιοθετώντας στη ρητορική της το άγος των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι έγιναν αποδεκτά τα εξής:

- Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

 

- Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία θα υποβάλλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ως άνω ομάδας εργασίας.

- Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων  πλειστηριασμών από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα συνεργασίας και σχηματίσθηκε κοινή πεποίθηση ότι θα υπάρξει άμεση λύση στο ζήτημα της διενέργειας των πλειστηριασμών.   

Νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς  

Νέα τηλεδιάσκεψη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε εκπροσώπους των θεσμών για τις σημερινές αποφάσεις που ελήφθησαν πάνω σε αυτό το ζήτημα στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, Δημοσίας Τάξεως Νίκος Τόσκας με το προεδρείο των συμβολαιογράφων.