X

Τσακαλώτος για κοινωνικό μέρισμα: πρέπει να ξοδευτούν το 2017 τα χρήματα

Δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία. “Καρφιά” Μπαλαούρα για βουλευτές που δεν επέστρεψαν τη “13η σύνταξη”.

Ant1news

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εν μέσω αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις fast track, όπως είπαν, διαδικασίες, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

«Είναι σημαντικό να ξοδευτούν εντός του 2017 αυτά τα χρήματα, αν δεν μοιραστεί το ποσό έγκαιρα χάνεται για να το πάρουν οι δικαιούχοι», υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και διευκρίνισε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει η διανομή νωρίτερα, γιατί έπρεπε να είχε προηγηθεί η συμφωνία επί του ποσού με τους Θεσμούς.

Τη διαφωνία τους με τη διαδικασία που επελέγη, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν μπορεί το μέρισμα να γίνεται με διαγγέλματα, χωρίς δημοκρατικό διάλογο», σχολίασε ο Γιάννης Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος έκανε λόγο για  αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα που σχετίζεται με τις εκλογές στην Κεντροαριστερά και το “σκάνδαλο” με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

 

“Φωτιές” άναψε η αναφορά Μπαλαούρα για βουλευτές που δεν επέστρεψαν την “13η σύνταξη”

Αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή, όπου συζητείται η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα ότι υπάρχουν βουλευτές που έλαβαν πέρυσι τη λεγόμενη 13η σύνταξη, αλλά δεν την επέστρεψαν, όπως ο ίδιος.

 

«Πήραν το επίδομα, είτε ήταν απλοί πολίτες είτε βουλευτές. Εγώ πήρα 300 ευρώ, τα οποία επέστρεψα. Ξέρω 4-5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τα επέστρεψαν. Ξέρω βουλευτή του ΚΚΕ που τα επέστρεψε. Ρωτώ τον κ. Βρούτση αν το δικό του κόμμα έβαλε τους βουλευτές του να το επιστρέψουν», είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ. Παραδέχθηκε πάντως, πως υπήρξαν λάθη στο σύστημα που έπρεπε να διορθωθούν.

Από τα έδρανα της ΝΔ, ο Μάκης Γιακουμάτος φώναξε πως το έχουν επιστρέψει όλοι με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει πως έχει στα χέρια του ονόματα, που μπορεί να αποκαλύψει. «Κατανοώ τον κ. Μπαλαούρα. Εφόσον αισθάνεται προσβεβλημένος, λέω ότι δεν ήταν επί προσωπικού η αναφορά μου», σχολίασε ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ που έθιξε το ζήτημα. «Εσείς όμως κ. Μπαλαούρα παραδεχθήκατε ότι ήταν λάθος η διαδικασία διανομής του εφάπαξ βοηθήματος  και επιβεβαιώσατε την στάση μας να καταψηφίσουμε», κατέληξε.

 

Θλίψη για τα θύματα της θεομηνίας

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ξεκίνησε με την είδηση για τα θύματα της θεομηνίας να ρίχνει βαριά της σκιά της. Την θλίψη τους εξέφρασαν βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ ένταση υπήρξε όταν η προεδρεύουσα, Χαρά Καφαντάρη, ανέφερε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέβαλαν στην τραγωδία στη Δυτική Αττική.

Ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ σχολίασε ότι εξοργίζει τον κόσμο με αυτά που λέει. «Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες και εγκληματικές, γιατί ενώ ξέρετε ότι τα αντιπλημμυρικά είναι απαραίτητα σε αυτήν την περιοχή δεν τα κάνατε», της είπε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από την επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και την κήρυξη εθνικού πένθους για τα θύματα της θεομηνίας που έπληξε την Αττική, διεκόπη η συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Με εντολή του Προέδρου της Βουλής, η σημαία στο Eλληνικό Κοινοβούλιο θα κυματίζει μεσίστια.