X

Νύχτα τρόμου στα Εξάρχεια

«Καταιγίδα» μολότοφ, πετροπόλεμος και χημικά. Σοκάρει ο σοβαρός τραυματισμός της δικηγόρου από φωτοβολίδα. Σε 16 συλλήψεις και 23 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία.

Ant1news

Δεκαέξι συλλήψεις έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις χθες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια, ενώ προσήχθησαν ακόμη 23 πρόσωπα, τα οποία πάντως μετά αφέθηκαν ελεύθερα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

Από τους 16 συλληφθέντες οι 9 είναι Έλληνες, 2 Γάλλοι, 2 Γερμανοί, 1 Ιταλός, 1 Λιθουανούς και 1 Ιρακινός.

Στο μεταξύ, στην ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται η δικηγόρος που τραυματίστηκε κάτω από το γόνατο από μια φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από μια ομάδα κουκουλοφόρων στην συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουριώτη και η οποία υποβλήθηκε το βράδυ σε εξάωρη χειρουργική επέμβαση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής χημικών.

Τα επεισόδια άρχισαν να εκτονώνονται μετά τις 22.30 και σταμάτησαν πλήρως αργά τη νύχτα.

Δύο συλλήψεις και έξι προσαγωγές έγιναν στα επεισόδια μετά τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.Οι συλληφθέντες είναι 17 ετών. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το χρονικό της έντασης

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το βράδυ της Παρασκευής, ενώ παρόμοιο ήταν το σκηνικό για αρκετή ώρα και στην Θεσσαλονίκη έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αλλά και στην Πάτρα. 

 

Τα επεισόδια ξέσπασαν πίσω από το Πολυτεχνείο αλλά και στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια. Ομάδα περίπου 100 ατόμων πέταξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα και σε δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ πάνω από την περιοχή πετούσε συνεχώς ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αντιεξουσιαστές έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν μέχρι και την πλατεία Εξαρχείων.

 

Σοκάρει ο τραυματισμός της δικηγόρου

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε πάνω της μια φωτοβολίδα, στην συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουργιώτου.

Ασθενοφόρο έσπευσε στο σημείο προκειμένου να την παραλάβει και να την μεταφέρει στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Η 50χρονη, η οποία είναι δικηγόρος, υποβλήθηκε σε εγχείρηση, καθώς η φωτοβολίδα, η οποία εκτοξεύτηκε με αυτοσχέδιο πυροσωλήνα, την χτύπησε κάτω από το γόνατο σπάζοντάς της το πόδι και ανοίγοντας τρύπα κάτω από το γόνατό της.  

Σημείωση: το οπτικό υλικό απο τον τραυματισμό της γυναίκας έχει αφαιρεθεί, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας της παθούσας

ΣΥΡΙΖΑ: προκαλεί αποτροπιασμό η επίθεση στη δικηγόρο

«Η τυφλή επίθεση και ο σοβαρός τραυματισμός της δικηγόρου και πανεπιστημιακού από ρίψη φωτοβολίδας στο πόδι της, κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών επεισοδίων, προκαλεί αποτροπιασμό», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπληρώνει πως «Τέτοιες ενέργειες προσιδιάζουν μόνο σε φασιστικές, εγκληματικές πρακτικές, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με κοινωνικές διαμαρτυρίες ή οποιοδήποτε κίνημα, και είναι απολύτως καταδικαστέες»

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην τραυματία και της ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», καταλήγει η ανακοίνωση.