X

Κεντροαριστερά: η τελική “μάχη” Γεννηματά – Ανδρουλάκη

Οι συμμαχίες που διαμορφώθηκαν γύρω από τους δυο «μονομάχους». Προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή. Κόντρες μέχρι το παρά πέντε της κάλπης.

Ant1news

Προσκλητήριο στους πολίτες που ψήφισαν για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, απευθύνουν για σήμερα, Κυριακή, ανήμερα του β’ γύρου των εκλογών, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, που αναμετρώνται στην κάλπη.

Ανάλογο προσκλητήριο απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για την εκλογή του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα, Νίκος Αλιβιζάτος.

Η συμμετοχή πάντως είναι μαζική, παρά την κακοκαιρία, καθώς λίγο μετά τις 14:30 είχαν προσέλθει στις κάλπες περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι, αριθμός που είναι ελάχιστα υπολειπόμενος αυτών που είχαν ψηφίσει την πρώτη Κυριακή ως την ίδια ώρα.

Η μαζική συμμετοχή πολιτών, εξάλλου, δίνει στο εγχείρημα και τον νικητή των εκλογών την απαραίτητη νομιμοποίηση να προχωρήσει στην επόμενη μέρα για την Κεντροαριστερά, χωρίς αμφισβητήσεις.

Οι κάλπες που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, άνοιξαν στις οκτώ το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις οκτώ το βράδυ, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο, χωρίς βεβαίως σήμερα να απαιτούνται χρήματα και συμπλήρωση κάποιας φόρμας.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, που σημαδεύτηκε, πάντως, από την ανείπωτη τραγωδία στην Μάνδρα Αττικής και τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, οι δύο «φιναλίστ» εστίασαν στην ανάγκη ενότητας του χώρου την επόμενη μέρα, αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων συμμαχιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του real.gr.

 

Δηλώσεις Γεννηματά - Ανδρουλάκη

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ψήφισε στο Καματερό στην εκλογική διαδικασία για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς και αμέσως μετά δήλωσε, «σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη».

Το εκλογικό του δικαίωμα στο Ηράκλειο άσκησε, ο υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο «για φλόγα ελπίδας που δεν θα πρέπει να σβήσει».

«Την προηγούμενη Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Οι συμμαχίες

Δεν είναι τυχαίο ότι Γιάννης Ραγκούσης και Απόστολος Πόντας, δύο εκ των υποψηφίων μέχρι πριν από μία εβδομάδα, έκαναν δημόσια δήλωση υπέρ της Φώφης Γεννηματά, ενώ στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη τάχθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Να μην πάρει δημόσια θέση αποφάσισε το Ποτάμι, πλην όμως, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που τάχθηκαν δημοσίως υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μεταξύ αυτών ήταν ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθώς και η Κίνηση του Παναγιώτη Βλάχου «Μπροστά», που στήριζε μέχρι πρότινος τον Σταύρο Θεοδωράκη. 

«Η παράταξη ή θα είναι μεγάλη ή δεν θα υπάρξει», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που ψήφισε στο Χαλάνδρι. «Η κοινωνία δεν θέλει άλλο ένα κόμμα. Θέλει τολμηρές προτάσεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Θέλει να αλλάξουμε εποχή», συμπλήρωσε.

 

Αντιστοίχως, θέση απέφυγε να πάρει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, δεδομένου ότι ανακοίνωσε ήδη τη δημιουργία ξεχωριστής τάσης στο εσωτερικό του νέου φορέα, αμέσως μετά τη συγκρότησή του.

Πολλά, όμως, από τα στελέχη και τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς που στήριξαν την υποψηφιότητά του στον προηγούμενο γύρο, τάσσονται τώρα στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά.

Δημόσια δήλωση υπέρ της έκανε ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος, ενώ το... μάτι φαίνεται να της έκλεισε, χωρίς, πάντως, να τοποθετηθεί ρητά επί της προτίμησής του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Δημόσια στήριξη στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσέφεραν ακόμα ο Γιάννης Τούντας και ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ενώ τη θέση του διαχώρισε ο Νίκος Διακουλάκης.

 

Ρόλο εγγυητή της ενότητας διεκδίκησε για τον εαυτό του, ως ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας, που προέρχεται από τον χώρο, ο Γιώργος Παπανδρέου, με πολλούς παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη πάντως, να ερμηνεύουν την φράση του περί «θετικού ρόλου» που έπαιξε η Φώφη Γεννηματά στην ανασυγκρότηση της παράταξης, ως έμμεση στήριξη στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, φαίνεται να λύθηκε η μεταξύ τους «παρεξήγηση», αφού σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε για διαστρέβλωση των όσων είχε πει στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έδειξε να το κατανοεί πλήρως.

 

Χθες, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των επιτελείων των δύο «μονομάχων», με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας εαυτόν στην διάθεση όλων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έστω και την τελευταία στιγμή το debate μεταξύ των δύο, που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή και ακυρώθηκε εξαιτίας της κήρυξης εθνικού πένθους.

Η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε στη δημοσιότητα παλιότερες επιστολές, στις οποίες προέκυπτε ότι η πλευρά Ανδρουλάκη ήταν αυτή που δεν ήθελε την τηλεμαχία το Σάββατο.

Κύκλοι του ευρωβουλευτή απάντησαν, κάνοντας λόγο για προσβολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Νίκο Αλιβιζάτο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, «να διαψεύδονται και να διαστρεβλώνονται γεγονότα τα οποία αμφότεροι επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους».