X

Συγγνώμη από τον Ερντογάν ζήτησε τηλεφωνικώς ο Στόλτενμπεργκ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση. Γκιουλενιστές μέσα στο ΝΑΤΟ «βλέπει» η Άγκυρα.

Ant1news

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει συγγνώμη για το σκάνδαλο στη νατοϊκή άσκηση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της τουρκικής προεδρίας, ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είπε ότι ξεκίνησε η αναγκαία έρευνα και πως απολύθηκε αμέσως ο συμβασιούχος Νορβηγός πολίτης που προκάλεσε το περιστατικό.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική σύμμαχος για το ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην επαναληφθεί ξανά παρόμοιο περιστατικό και εξέφρασε την ελπίδα να μην επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις της Συμμαχίας με την Τουρκία εξαιτίας του περιστατικού αυτού.

Γκιουλενιστές μέσα στο ΝΑΤΟ βλέπει για άλλη μια φορά η Άγκυρα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι σκληρές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών για το σκάνδαλο που σημειώθηκε σε νατοϊκή άσκηση.

Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Μαχίρ Ουνάλ, υπέδειξε την οργάνωση FETÖ, του ιμάμη Φετουλλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από το περιστατικό στη Νορβηγία.

Ο Ουνάλ ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξήγησε το πόσο καθαρά βλέπει η Τουρκία τα παιχνίδια που παίζονται γύρω της.

 

«Ξέρουμε ότι μέλη της FETÖ που είχαν διεισδύσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παρέμειναν στο ΝΑΤΟ μετά την 15η Ιουλίου και δυστυχώς γνωρίζουμε επίσης ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύουν αυτά τα υπολείμματα της FETÖ. Το περιστατικό που σημειώθηκε στη νατοϊκή άσκηση στη Νορβηγία είναι ένα σκάνδαλο και πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση. Είναι απαράδεκτες οι πρακτικές του ΝΑΤΟ μετά την 15η Ιουλίου σε βάρος ενός συμμάχου του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ουνάλ τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ότι τα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ αποτελούν νατοϊκά σύνορα σύμφωνα με το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Δυστυχώς στο παρελθόν είδαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν ενήργησε σύμφωνα με αυτό. Περιμένουμε από αυτούς που προσπερνούν με ένα ξερό συγγνώμη αυτή τη σημερινή συμπεριφορά, να δουν αυτό το πρόβλημα που είναι πιο βαθύ και να επέμβουν», σημείωσε.

Σκληρή ήταν και η αντίδραση του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για το σκάνδαλο στη νατοϊκή άσκηση.

«Το σκάνδαλο αυτό είναι μια ανεπανόρθωτη ντροπή και αποτελεί υποχρέωση για την Τουρκία να θέσει υπό αμφισβήτηση το ΝΑΤΟ χωρίς να χάνει χρόνο», είπε ο Μπαχτσελί. 

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την πλευρά του είπε ότι το θέμα δεν μπορεί να προσπεραστεί με μια απλή συγγνώμη.