X

Αγωνία και απόγνωση στη δυτική Αττική (βίντεο)

Παρατείνεται η αγωνία για τους δύο αγνοούμενους από τις πλημμύρες. Δραματικός ο πρώτος απολογισμός για τις ζημιές. Έκκληση για τρόφιμα και φάρμακα.

Ant1news

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση δύο ακόμα αγνοουμένων, με τον αριθμό των νεκρών από την θεομηνία που έπληξε τη δυτική Αττική να έχει φτάσει πλέον τους είκοσι.

Οι δύο τελευταίοι σοροί εντοπίστηκαν την Κυριακή σε αποθήκη στη Μάνδρα, η οποία έχει γεμίσει με φερτά υλικά και λάσπες και σήμερα θα κατεδαφιστεί, ενώ οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης της λάσπης, των φερτών υλικών και των οχημάτων που έχουν κατακλύσει τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Σήμερα ξεκίνησαν οι κηδείες των θυμάτων, η τελευταία πράξη του δράματος που δείχνει να μην έχει τέλος. Τρεις από τους ηλικιωμένους και ο νεαρός πατέρας δύο παιδιών οδηγήθηκαν στην τελευταία τους «κατοικία».

 

 

Οι κάτοικοι της Μάνδρας είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στα κατεστραμμένα σπίτια τους, να μην έχει αποκατασταθεί ακόμα πλήρως.

Η ΔΕΔΔΗΕ σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της χώρας, από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 έως και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, επηρεάζοντας την ηλεκτροδότηση περίπου 75.000 καταναλωτών πανελλαδικά.
Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης από τη θεομηνία, διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Μάνδρας, Μαγούλας, Ελευσίνας, Ν.Περάμου, Μεγάρων, Βιλίων, Οινόης και Ερυθρών.

Μετά την άμεση επέμβαση των συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ, οι περισσότερες από τις βλάβες αποκαταστάθηκαν και σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση μόνο μεμονωμένα δίκτυα Χαμηλής τάσης, ήτοι συνολικά περίπου 30 καταναλωτές, καταβάλλεται δε κάθε προσπάθεια για την επανηλεκτροδότησή τους, το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες της στους πληγέντες Δήμους της Δυτικής Αττικής ότι μπορούν να προσέρχονται στο αρμόδιο κατάστημα της Επιχείρησης για εξυπηρετηθούν στα αιτήματα που θα υποβάλουν.

Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποτελούμενα από 120 μηχανικούς, διενήργησαν αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας και την Κοινότητα Νέας Περάμου, σε 1154 κτίσματα και διαπίστωσαν:

Α. Ότι στη Μάνδρα από τα 925 κτήρια που ελέγχθηκαν τα 733 έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Πρόκειται για 588 κατοικίες, 67 επαγγελματικούς χώρους, πέντε δημόσια κτήρια και 73 αποθήκες – υπόγεια.

 

Στο Δήμο Μεγάρων και στην Κοινότητα Νέας Περάμου, όπου ελέγχθηκαν 229 κτήρια, τα 222 έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Από αυτά τα 142 είναι σπίτια, 30 επαγγελματικοί χώροι, δύο δημόσια κτήρια και 48 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, οι πληγέντες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, με τα νοικοκυριά τους να είναι στο δρόμο, υπό το φόβο πλιάτσικου και παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία στην περιοχή και τα υπάρχοντά τους κατεστραμμένα. Με άλλα λόγια, δεν έχουν στέγη, ρουχισμό, τρόπο να μαγειρέψουν και να φάνε, αλλά και φάρμακα.

Έκκληση για τρόφιμα και φάρμακα έχει απευθυνθεί για στήριξη των πληγέντων, ενώ έχουν οριστεί σημεία διανομής (δείτε εδώ αναλυτικά).

Οι δωρεές από φορείς, συνδέσμους, καταστήματα καταφθάνουν συνεχώς στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μάνδρας. 

Κινήσεις διευκόλυνσης για τους πληγέντες

Το Γραφείο Ταυτοτήτων του Τμήματος Ασφάλειας Μάνδρας, ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργεί με αυξημένο αριθμό προσωπικού, από τις 7:30 μέχρι τις 22:00 και για όσο διάστημα απαιτηθεί, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής στην έκδοση ταυτοτήτων.

Το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής.

Ο ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει 500.000 ευρώ σε τρόφιμα για τους κατοίκους της Μάνδρας, ο Σκλαβενίτης προσφέρει 20% έκπτωση, ενώ ΔΕΗ και τράπεζες έχουν ανακοινώσει διευκολύνσεις στις αποπληρωμές.

Η φόρμα που μπορούν να συμπληρώσουν οι πληγέντες δημότες της Μάνδρας για να λάβουν την αποζημίωση των 586,94 από το Δήμο.