X

Γενική απεργία για τους πρόσφυγες στη Λέσβο (βίντεο)

Μαζική αντίδραση των κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού, υπό την τοπική Αυτοδιοίκηση. Επεισόδια τη νύχτα στη Λέσβο.

Ant1news

«Νεκρή» θα παραμείνει σήμερα η Λέσβος, της οποίας οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στο νησί.

Η απεργία είναι πρωτοβουλία του δημάρχου, Σπύρου Γαληνού και σε αυτήν συμμετέχουν η Αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς και οι εργαζόμενοι, που έχουν ως βασικό τους αίτημα τον «απεγκλωβισμό των περίπου 8.500 προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε δομές στη Μυτιλήνη των 32.000 κατοίκων».

Οι απεργοί επιδιώκουν «η φωνή της Λέσβου να ακουστεί δυνατά και να φθάσει μέχρι τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Να αλλάξει η πολιτική που υποβάλλει το νησί στο μαρτύριο της σταγόνας. Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν οι περισσότεροι σε άθλιες συνθήκες. Η Λέσβος δεν είναι ανοικτή φυλακή, ούτε θα επιτραπεί σε κάποιους να την βλέπουν σαν τέτοια» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σ. Γαληνός.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς και στις 17:00 έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας, με σημείο εκκίνησης την ίδια πλατεία.

Παράλληλα, οι περίπου 7000 πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της Μόριας, το οποίο έχει χωρητικότητα 2200 ατόμων και ύδρευση και υγιεινή για 800, ξύπνησαν μέσα στις λάσπες.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται περισσότερα από 500 παιδιά, κάτω των 10 ετών, που ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές. Πολλά εξ αυτών ξύπνησαν με πυρετό, αφού τις δύο τελευταίες μέρες βρέχει και αυτά είναι μέσα στη λάσπη.

Μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται έκκληση σε γιατρούς να σπεύσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «στη ζούγκλα της Μόριας», όπως αποκαλείται ο καταυλισμός, κατ΄ αντιστοιχία εκείνου στο γαλλικό Καλαί, γνωστού ως «ζούγκλα του Καλαί».

Η Κίνηση Πολιτών της Λέσβου  «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» σημειώνει: «Η περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων φιλοξενεί πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 0,3% του πληθυσμού της χώρας φιλοξενεί το 10% των προσφύγων-μεταναστών. Αυτή η αναλογία πρέπει άμεσα να αλλάξει, να ανατραπεί. Δεν ανεχόμαστε να βιώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες έναν χειμώνα χειρότερο από τον περσινό, πολλοί απ' αυτούς σε καλοκαιρινές σκηνές, στο κρύο και στις λάσπες, ενώ η παρουσία τόσων χιλιάδων ανθρώπων επηρεάζει και τη ζωή στη μικρή μας κοινωνία». Η οργάνωση προτείνει «άμεση μεταφορά των ευάλωτων ομάδων (οικογένειες, ανήλικοι ασυνόδευτοι) στην ηπειρωτική Ελλάδα και άμεση ενοικίαση δωματίων, ξενοδοχείων και κατοικιών για τους υπεράριθμους της Μόριας».

Καταλήγει: «Αποδοκιμάζουμε τους ξενόφοβους και ρατσιστές που αυτές τις μέρες στρέφονται ξανά εναντίον των προσφύγων. Καλούμε τους πολίτες να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες και να αποδοκιμάσουν κάθε εκδήλωση ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Επεισόδια τη νύχτα στη Μόρια

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, κυρίως στο χώρο φιλοξενίας των περίπου 350 ασυνόδευτων ανηλίκων.

 

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 12 τη νύχτα και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Από τις φασαρίες προκλήθηκαν ζημιές στις εγκαταστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και σε χώρο που στεγάζεται μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, όπως και σε οικίσκους διαμονής.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπήρξε παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, παρουσία εισαγγελέα.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο από τα επεισόδια στην Μόρια αναρτήθηκαν στο twitter από τον χρήση @iwatnew (Michael Räber‏)