X

Οργισμένοι οι γιατροί με σποτ για τη σεξουαλική παρενόχληση

Ο ΙΣΑ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, ενώ ο ΠΙΣ ζητά την απόσυρση του σποτ που δείχνει παιδίατρο να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα...

Ant1news

Έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο έχει προκαλέσει το σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, στο πλαίσιο καμπάνιας για τη σεξουαλική παρενόχληση, στο οποίο παρουσιάζεται παιδίατρος να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα...

Την παύση της προβολής του ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με εξώδικό του προς τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα συκοφαντικό και επικίνδυνο, που θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών».

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στη ΓΓ Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα για το «απαράδεκτο video της Γενικής Γραμματείας στο πλαίσιο καμπάνιας για τη σεξουαλική παρενόχληση, το οποίο παρουσιάζει παιδίατρο να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα», όπως αναφέρει και ζητεί να πάψει άμεσα η προβολή του, καθώς εκτιμά πως «θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών». Όπως, δε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος παρά το γεγονός ότι καταδικάζει τη σεξουαλική παρενόχληση, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι «συκοφαντικό, ανυπόστατο και επικίνδυνο».

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο spot είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των Ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή» σημειώνεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως αρμοδιότητα του Ιατρικού Συλλόγου είναι, μεταξύ άλλων, και η μέριμνα για τη διατήρηση της επιστημονικής και ηθικής ικανότητας του ιατρικού σώματος να εξυπηρετήσει με προθυμία τους αρρώστους, γι αυτό ζητά άμεσα να σταματήσει η προβολή του, για την περιφρούρηση της αξιοπρέπειας των μελών του.

 

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που ζητά επίσης την άμεση απόσυρση του βίντεο και αξιώνει από την κ. Κούβελα να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτήν την πράξη, την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη.

Σε επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία κάνει λόγο για επιπόλαιους χειρισμούς εκ μέρους της, καθώς -όπως αναφέρει- ουδέποτε επικοινώνησε μαζί του, προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του και να αναφέρει έστω ένα περιστατικό παρενόχλησης ασθενούς ή συνοδού από γιατρό. «Ούτε άλλος φορέας της πολιτείας», συμπληρώνει, «έχει ενημερώσει ποτέ τον ΠΙΣ για ανάλογες απαξιωτικές συμπεριφορές γιατρών, ώστε να προβούμε σε πειθαρχικές διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, δυστυχώς, το συγκεκριμένο βίντεο θέτει σε αμφιβολία τους αναγκαίους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό του και μάλιστα το πράττει χωρίς κανένα στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ανερμάτιστη αυτή πράξη.

Οργισμένη αντίδραση και από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η οποία κάνει λόγο για ένα άστοχο σποτ, επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. "Πιστεύουμε ότι διακινδυνεύετε ασφαλείς κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες όταν θέτετε σε αμφισβήτηση το κεκτημένο αίσθημα εμπιστοσύνης των εξεταζόμενων προς τον Λειτουργό Υγείας γιατρό. Ακόμα σοβαρότερες όμως είναι οι συνέπειες στην ψυχοσύνθεση των ίδιων των παιδιών, αφού σίγουρα θα δουν το σχετικό σποτ και θα αναρωτηθούν αν άραγε το ίδιο περιστατικό συνέβη και στη δική τους μητέρα, δημιουργώντας ανασφάλεια στον κύκλο της ίδιας της οικογένειας, αλλά και προς τον ίδιο τον παιδίατρό τους. Είναι εντελώς εσφαλμένη η προσέγγιση του θέματος ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά τα οποία αποτελούν τον πλέον ευαίσθητο ψυχολογικά πληθυσμό μας" αναφέρεται στην επιστολή της Ένωσης προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

"Πιθανά περιστατικά όπως αυτά που περιγράφονται στο επίμαχο σποτ, την αλήθεια των οποίων αμφισβητούμε είτε ως προς την ύπαρξή τους, είτε ως προς την αλήθεια των καταγγελλομένων, πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά προς κολασμό παρομοίων ενεργειών. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργούμε μείζονα προβλήματα όταν τείνουμε προς εξάλειψη ενός παράνομου φαινομένου" προσθέτει η ανακοίνωση της Ένωσης, η οποία ζητά την ανάκληση του βίντεο.