X

Τσακαλώτος: το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη

Σκληρή αντιπαράθεση του ΥΠΟΙΚ με Δένδια και Λοβέρδο. Ποιος αφορά η έκπτωση 70% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, την οποία παρουσίασε ο Σταθάκης.

Ant1news

Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά δεν ζούμε και στους καλύτερους καιρούς, το μέρισμα δεν είναι η βασική μας πολιτική και στρατηγική για τους φτωχούς, είναι μέρος μιας απάντησης στην κρίση, όχι η ίδια η απάντηση», είπε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η σημερινή κυβέρνηση σε αντίθεση με την προηγούμενη δεν θα εγκαταλείψει τα όπλα λόγω των περιορισμών. «Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας», κατέληξε με τον Νίκο Δένδια, λίγο αργότερα, να του απαντά ότι ο ελληνικός λαός θα στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι του.

«Την πτώση της κυβέρνησης εσείς την προκαλέσατε και τότε καταγγέλλατε ως αργυρώνητους όσους ετοιμαζόντουσαν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σχολίασε και ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πήγε τη χώρα πίσω.

Ο κ. Τσακαλώτος  ανέφερε άλλη μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ταξική και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορούσε να κλείσει την 5η αξιολόγηση γιατί της ζητήθηκε προληπτική γραμμή πίστωσης και δεν είχε λύσει το θέμα του χρέους. «Δεν είχατε αποθέματα, δεν είχατε και δεν έχετε ακόμη στρατηγική», είπε προς τα έδρανα της ΔΗΣΥ.

Έκπτωση στη ΔΕΗ για όσους λαμβάνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Εν τω μεταξύ ο Γιώργος Σταθάκης  επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για έκπτωση 70% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για όσους λαμβάνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Σε ότι αφορά το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά στη ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως για πρώτη φορά ένα μέρος του κόστους ΥΚΩ θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. «Ο στόχος είναι προφανής και επιβεβλημένος, σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε αύξηση τιμολογίων 7-10%», επεσήμανε. «Σαφώς και είναι κοινωνικό μέρισμα, η εναλλακτική λύση είναι η αύξηση λογαριασμών ΔΕΗ», τόνισε. 

 

Αχτσιόγλου: απόφασή μας η επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών

«Θα εξαντλούμε κάθε περιθώριο, κάθε δυνατότητα και κάθε επίδοση οικονομίας για να βελτιώνουμε τη ζωή και την καθημερινότητα αδύναμων στρωμάτων», είπε από το βήμα της βουλής η Ε. Αχτσιόγλου και διευκρίνισε ότι η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η κυβέρνηση.

Η υπουργός Εργασίας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι, το 2011, στο μεσοπρόθεσμο με υπογραφή Βενιζέλου αναφερόταν ότι από το 2014 και μετά θα είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα του 6%. Όπως είπε, στην παρέμβασή της το «σημαντικό μέρος» του υπερπλεονάσματος προέρχεται από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και την αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών, τις ρυθμίσεις των εισφορών και την πάταξη εισφοροδιαφυγής και την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από την εκκαθάριση των συντάξεων.

Επεσήμανε ακόμη, ότι δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση που επιβάλλει την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων υψηλών εισφορών στους συνταξιούχους, αλλά μόνο «πολιτική απόφαση της κυβέρνησης».

 

Βενιζέλος: η κυβέρνηση τρώει τις σάρκες της χώρας

«Η θεωρία του υπερπλεονάσματος είναι μία καταστροφική και αυτοκτονική θεωρία που υπονομεύει το μέλλον της χώρας», είπε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος και επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στην κυβέρνηση ότι τρώει τις σάρκες της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αιτιολογώντας την θετική ψήφο του κόμματός του στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται η κυβερνητική πολιτική, αλλά για να ανακουφιστούν κοινωνικά στρώματα που έχουν ανάγκη τα χρήματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται ως εξής: Η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση αφορά τους πολιτικούς μας αντιπάλους εκείνα τα στρώματα που δεν μας ψηφίζουν ως ΣΥΡΙΖΑ», είπε, ιδεολογικοποιώντας την κυβερνητική πολιτική και την επίτευξη πλεονάσματος. Χαρακτήρισε ακόμη το μέρισμα ως πολιτικό φιλοδώρημα εκμαυλισμού απέναντι σε κάποιους άλλους τους όποιους εκλαμβάνουμε ως αφελείς.