X

Άγνοια δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας για τον μεσάζοντα

Τα πρακτικά της σύσκεψης που έγιναν με τους εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας έφερε στη Βουλή ο Λοβέρδος.Για παραβίαση του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας κάνει λόγο το ΥΠΕΞ.

Ant1news

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί η απάντηση στο ερώτημα αν «υπήρξε ή όχι διακρατική συμφωνία πώλησης τριακοσίων χιλιάδων βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με μεσάζοντα τον επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο;».

Σύμφωνα με τα πρακτικά της σύσκεψης που είχαν στις 29 Αυγούστου με τους εκπροσώπους του Ριάντ οι Έλληνες αξιωματικοί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Άμυνας η επίσημη αντιπροσωπεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν γνώριζε ούτε την ύπαρξη συμφωνίας, ούτε τον εν λόγω μεσάζοντα, υποστηρίζοντας πως είναι η μόνη εξουσιοδοτημένη για τη διαπραγμάτευση.

Ο επικεφαλής της ξένης πλευράς ανέφερε πως έχει την εξουσιοδότηση να αγοράσει 100.000 βλήματα 105 χιλ. επιδεικνύοντας σχετικό πιστοποιητικό.

Για τις βόμβες ανέφερε πως δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει την παρούσα χρονική στιγμή και η επίσκεψη του αφορά αποκλειστικά την αγορά 100.000 βλημάτων 105 χιλ.

Πρόσθεσε ότι εκπροσωπεί τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Άμυνας του ΒΣΑ και ότι αγνοεί την υπογραφή συμφωνίας για 300.000 βλήματα.

Τα επίμαχα έγγραφα έφερε στη Βουλή ο Λοβέρδος

Τα έγγραφα κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ανδρέας Λοβέρδος καλώντας τον Υπουργό Άμυνας να αποκηρύξει τον μεσάζοντα.

Στο πρακτικό της σύσκεψης φαίνεται μάλιστα πως η υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία παρουσιάστηκε στους Σαουδάραβες γραμμένη μόνο στα ελληνικά.

 

Στη συνέχεια η υπογεγραμμένη Διακρατική Συμφωνία που επιδείχθηκε στην Σαουδαραβική πλευρά ήταν συνταγμένη μόνο στην ελληνική γλώσσα, πράγμα που παρατηρήθηκε από μέρους τους και εκφράστηκε η αδυναμία ανάγνωσης της.

Παρόλα αυτά οι Σαουδάραβες εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσει η σύναψη συμφωνίας για 100 χιλιάδες και όχι τριακόσιες χιλιάδες βλήματα, ενώ ο εκπρόσωπος τους δήλωσε πως η χώρα του επιθυμεί την περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας και για άλλα υλικά και πυρομαχικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ωστόσο μία μέρα μετά, στις 30 Αυγούστου το αίτημά τους για νέα συνάντηση απορρίφθηκε με αυτό το email, από τον ταξίαρχο επικεφαλής των Ελλήνων αξιωματικών.

 

ΥΠΕΞ: η δημοσιοποίηση των εγγράφων παραβιάζει τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων, τα οποία χαρακτηρίζει απόρρητο υλικό τονίζει ότι:

Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα.

Αντιδράσεις υπήρξαν για το θέμα και στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία έκανε δεκτό το αίτημα Τσίπρα για αναβολή της συζήτησης για τον Πάνο Καμμένο, για τη Δευτέρα. Όπως είπε ο Νίκος Βούτσης, ορθώς δεν παρελήφθησαν από τους υπαλλήλους τα εν λόγω έγγραφα και δεν θα καταχωρηθούν στα πρακτικά της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα τα απόρρητα έγγραφα να μην διαρρεύσουν στον Τύπο, προειδοποιώντας μάλιστα με προσφυγή στη Δικαιοσύνη όποιον το πράξει. «Αν υπάρξει διαρροή θα ευθύνεται εκείνος στον οποίο καταλήξει η Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό», είπε και διαβεβαίωσε πως η Βουλή έχει περιφρουρηθεί θεσμικά και επιχειρησιακά, καθώς φοβήθηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως όχημα διαρροής.