X

Προϋπολογισμός 2018: το πλεόνασμα “μαμούθ”, οι νέοι φόροι και τα “πυρά” των κομμάτων

Υψηλοί στόχοι για ανάπτυξη και πλεονάσματα, νέα μέτρα σε ισχύ, «ψαλίδι» σε κοινωνικές δαπάνες και παροχές.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Πλεόνασμα μαμούθ προβλέπει για το 2018 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην Βουλή και ισχυρή ανάπτυξη, όμως από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να μαζέψει συνολικά 48,2δις ευρώ από φόρους, ενώ οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πάνω από 1 δις ευρώ, ήδη ψηφισμένα μέτρα.

Ενδεικτικά στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περιλαμβάνονται και τα ήδη ψηφισμένα μέτρα (σύνολο εξοικονόμησης 2018:  1,4 δισ. ευρώ):

  • Αύξηση 50% στον ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου: 50 εκατ. ευρώ
  • Περικοπή ΕΚΑΣ: 238 εκατ. ευρώ
  • Μείωση 50% του επιδόματος θέρμανσης:  58 εκατ. ευρώ
  • Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων: 245 εκατ. ευρώ
  • Αλλαγή υπολογισμού εισφορών επαγγελματιών: 59 εκατ.  ευρώ
  • Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα: 13 εκατ. ευρώ
  • Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα: 74 εκατ. ευρώ
  • Φόρος Airbnb: 48 εκατ. ευρώ
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγής ιατρικών δαπανών: 121 εκατ. ευρώ
  • Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου: 68 εκατ. ευρώ
  • Μείωση ή κατάργηση προνοιακών επιδομάτων: 10 εκατ. ευρώ
  • Αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια: 99 εκατ. ευρώ
  • Μειώσεις στις νέες συντάξεις χηρείας: 196 εκατ. ευρώ

 

Κόντρα για τον Προϋπολογισμό του 2018

Η ΝΔ σε ανακοίνωση της τονίζει ότι ο « Ο προϋπολογισμός του 2018 αποκαλύπτει ότι η φετινή υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου, δεν οφείλεται στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα της συνειδητής, ανελέητης, φορολογικής και ασφαλιστικής κυβερνητικής επιδρομής και της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Νέα μέτρα, ύψους 1,9 δις ευρώ, θα επιβληθούν».

Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ πηγές του ΥΠΟΙΚ σχολίαζαν ότι «στην ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει η Νέα Δημοκρατία, δεν απαντά ούτε σε ένα "και" της Εισηγητικής Έκθεσης και ανάλογα δεν έχει απολύτως τίποτε να αντιπροτείνει. Αρκέστηκε, βεβαίως, σε μία επαναλαμβανόμενη κατακλείδα για την "ανάγκη νέας οικονομικής πολιτικής" και στην εξ ίσου πολιτικά απέλπιδα ευχολογία για «νέα πολιτική και νέα διακυβέρνηση».

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωση του τόνισε ότι «η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, ενώ οι πολίτες υποφέρουν. Απέτυχε φέτος στους αναπτυξιακούς στόχους της, συνεχίζει να υπερφορολογεί τους πολίτες, προσθέτει νέα βάρη στα νοικοκυριά και στερεί ρευστότητα από την οικονομία. Αμετανόητα οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συνεχίζουν την ανερμάτιστη πολιτική τους που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και διαλύει τη μεσαία τάξη».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, σχολίασε ότι «τα νέα φορολογικά μέτρα το 2018 και οι νέες περικοπές, μαζί και με τα σωρευτικά του 3ου μνημονίου, πλήττουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Σκληρή κριτική στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε άσκησε και το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωση του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2018 όχι μόνο δεν οδηγεί σε έξοδο από τα μνημόνια, όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων, μαζί με τα μέτρα που ήδη έχει ψηφίσει για μετά το 2018 και τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060».

Το Ποτάμι σε δελτίο τύπου του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «με τον προϋπολογισμό του 2018 η μείωση των κοινωνικών δαπανών και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι υπερτριπλάσιο από το πολυδιαφημισμένο μέρισμα (720 εκατ.) της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Στον προϋπολογισμό του 2018 αναφέρθηκε και η Ένωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ψήφισε τη Δευτέρα μέτρα ανακούφισης 1,4 δισ. ευρώ και την 1η Ιανουαρίου είναι ήδη ψηφισμένα μέτρα αφαίμαξης 1,8 δισ. ευρώ. Άρα, πάει καλά ο κ. Τσίπρας ξεκινάει με κέρδος 400 εκατ. Ευρώ».

 

 Επιμέρους στοιχεία του Προϋπολογισμού 2018

-Στον προϋπολογισμό προβλέπεται αναλυτικά η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, όπου δικαιούχοι είναι 1.450.000 νοικοκυρία με μέσο ύψος μερίσματος ανά νοικοκυριό τα 483 ευρώ.

-Παράλληλα, στον προϋπολογισμό ξεχωρίζει η μείωση των δαπανών για ασφάλιση και κοινωνική προστασία και πιο συγκεκριμένα περικοπές 1,6 δις για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Την ίδια στιγμή νέα βάρη ύψους 362 εκ. ευρώ περιμένουν εργαζόμενους και εργοδότες μέσω των εισφορών.

-Η εκτιμώμενη ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% φέτος

-Το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο 3,82% (7 δις) έναντι μνημονιακής πρόβλεψης για 3,5%.

-Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, αυτές θα φθάσουν του χρόνου τα 2,74 δις.