X

Φόβοι για επιπλέον θύματα της θεομηνίας στη δυτική Αττική

Ανησυχία ότι η λίστα των θυμάτων είναι μεγαλύτερη εκφράζουν οι τοπικές Αρχές. Χάος στα λασπόνερα. Παρέμβαση εισαγγελέα για τους θανάτους και τις καταστροφές.

Ant1news

Αδιάκοπες, αλλά χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοουμένου από τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Αττική. Οι επιχειρήσεις στο εργοτάξιο της Μάνδρας, εκεί που βρέθηκαν οι σοροί των τριών τελευταίων αγνοουμένων, δεν απέδωσαν καρπούς και πλέον οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από ολόκληρη την περιοχή "χτενίζουν" την περιοχή του Ασπροπύργου, για να εντοπίσουν τον κυνηγό που αγνοείται.

Την ίδια ώρα, δημοτικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 21, που είναι μέχρι σήμερα κι αυτό γιατί στην περιοχή εργάζονται πολλοί μετανάστες, τους οποίους κανένας δεν αναζητεί.

«Δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών μας δεν θα σταματήσει στους 22. Αγνοούμενοι είναι επίσης και άνθρωποι που εργάζονταν στη Μάνδρα, αλλά λόγω του ότι ήταν από ξένες χώρες (σ.σ.: Πακιστάν, Μπανγκλαντές) δεν έχουν συγγενείς εδώ να δηλώσουν ότι λείπουν», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας, Ερασμία Στάθη, εξηγώντας πως δεν ανήκουν στους κατοίκους του Δήμου όλα τα αυτοκίνητα που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας της περιοχής, πάντως, δεν θεωρούν ότι υπάρχουν αγνοούμενα καταγεγραμμένα μέλη τους. Οδηγός λεωφορείου, πάντως, σημειώνει πως «εδώ και μέρες οι στάσεις δεν γεμίζουν από ξένους εργάτες – όπως γινόταν».

Χάος στη Μάνδρα

Οι πληγές για τους κατοίκους είναι ανοιχτές, καθώς περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την καταστροφή και τα προβλήματα μόνο διογκώνονται. Εκατοντάδες είναι τα μη κατοικήσιμα σπίτια, ενώ τα κρούσματα πλιάτσικου είναι συνεχή.

Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς εκρήξεις και κόντρες.

Φορείς, συλλογικότητες, επιχειρήσεις και εθελοντές σπεύδουν να βοηθήσουν τους πληγέντες, στέλνοντας κυρίως, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Σύμφωνα ωστόσο με τον Ελεύθερο Τύπο, υπάρχει χάος και σε αυτό τον τομέα, καθώς η συνεννόηση είναι όλα τα πράγματα να συγκεντρώνονται στο δημαρχείο και παρά ταύτα, εντοπίστηκαν ομάδες να κάνουν διανομές, κάτι που μπερδεύει την κατάσταση.

 

Η Ελληνική Αστυνομία, από την πλευρά της, έστησε σε συνεργασία με το Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών κινητή μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Μάνδρα, προς εξυπηρέτηση των κατοίκων. Η κινητή μονάδα λειτουργεί στην οδό Κοροπούλη, στη Μάνδρα και λειτουργεί σε συνεργασία με τη Β’ ΔΥΠΕ Αττικής του υπουργείου Υγείας και το πρώην αγροτικό ιατρείο της περιοχής το οποίο επαναλειτούργησε.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους θανάτους

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής  έρευνας για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Στα πλαίσια της έρευνας θα αναζητηθούν ενδείξεις, από τις οποίες θα μπορέσουν ενδεχομένως να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Πολεοδομικές παραβάσεις και καθυστερήσεις που συντέλεσαν στο φονικό και καταστροφικό αποτέλεσμα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της έρευνας. Ήδη, έχει ξεκινήσει διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ κρατικών υπηρεσιών, όπως την Πολεοδομία, της Περιφέρειας και των Δήμων, ώστε να συλλεχθούν τα έγγραφα που θα βοηθήσουν στις έρευνες, οι οποίες παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους, αναμένεται να διαρκέσουν πολύ.