X

Νέο καμπανάκι της ΕΚΤ για τα “κόκκινα δάνεια”

Τι λέει η Ντανιέλ Νουί για τις τράπεζες και πως θα αντιμετωπιστούν από τους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ant1news

Του σχεδίου να ζητηθεί από τις τράπεζες να σχηματίζουν μεγαλύτερες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, υπεραμύνθηκε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, τονίζοντας ωστόσο την ευελιξία της ΕΚΤ για την εφαρμογή της επίμαχης πρότασης.

Θέλοντας να χαλαρώσει την ένταση, μετά τα πυρά που δέχεται κυρίως απο την Ιταλία, η Νουί έχει δηλώσει ήδη ότι η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να ισχύσει αργότερα, αν και υποστήριξε ότι εξακολουθεί να τη θεωρεί αναγκαία. «Έχουμε στέρεες προσδοκίες για αυτό, που έχουμε τώρα ανακοινώσει. Για να είμαι, όμως, ξεκάθαρη: αυτό για το οποίο μιλώ εδώ είναι οι εποπτικές προσδοκίες», είπε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Η κ. Νουί ξεκαθάρισε ότι οι κανόνες σχηματισμού προβλέψεων δεν είναι δεσμευτικοί και ότι η ΕΚΤ θα επιδείξει ευελιξία, ανάλογα με κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και έτσι αυτό (το σχέδιο) είναι στις αρμοδιότητές της.

«Δεν υπάρχουν αυτόματες δράσεις που συνδέονται με αυτούς. Οι οδηγίες μας παρέχουν τη βάση για έναν δομημένο διάλογο με κάθε μία τράπεζα. Ορισμένες τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει να το αξιολογήσουμε αυτό κατά περίπτωση και να βρούμε την κατάλληλη λύση για κάθε τράπεζα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δίνουν στις τράπεζες προθεσμία επτά ετών για να σχηματίσουν προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια και δύο χρόνια για τα δάνεια χωρίς υποθήκες.