X

“Μάτωσε” η Λέσβος από τη φονική σύγκρουση μεταξύ μεταναστών

Γέμισαν οι δρόμοι και το Κέντρο Υγείας με αίματα, μετά τη συμπλοκή μεταξύ μεταναστών και προσφύγων. Τα δύο σενάρια που εξηγούν το τι συνέβη.

Ant1news

Χάος επικράτησε το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό των Πάμφιλων στη Λέσβο, όπου σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ μεταναστών, που είχε ως αποτέλεσμα ένα θάνατο και τρεις τραυματισμούς.

Ένας Αφγανός πρόσφυγας έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμα τρεις άνδρες, επίσης αφγανικής υπηκοότητας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, η οποία ξεκίνησε για ασαφή, μέχρι τώρα, λόγο.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι έμεναν σε σπίτια και δεν φιλοξενούνταν σε hot spot του νησιού.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι φασαρίες έγιναν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, όταν ένας κουκουλοφόρος εισήλθε στο καφενείο του χωριού και μαχαίρωσε πισώπλατα το θύμα. Στο σημείο επικράτησε πανικός με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να τρέχουν στα σοκάκια του χωριού, τα οποία γέμισαν με αίματα. Μαχαίρια, ξύλα και μπουνιές ήταν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Το δεύτερο σενάριο θέλει όλους τους εμπλεκόμενους να ήταν Αφγανοί και τον νεκρό καταδικασμένο διακινητή και γνώριμο στις Αρχές, καθώς είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί. Ο γνωστός ως «Χαμπίμπι» δεν εργαζόταν, αλλά νοίκιαζε αγροτικές εργασίες σε ομοεθνείς του που είχαν εγκατασταθεί σε παλιά σπίτια του χωριού, αντί του καταυλισμού της Μόριας, που απέχει 4 χλμ από το χωριό.

 

Βάσει αυτής της εκδοχής, όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν Αφγανοί και κάποιοι ήταν με το μέρος του, κάποιοι κατά. Το θύμα φέρεται να έφυγε τρέχοντας από το σημείο, ενώ ένας άλλος άνδρας το κυνηγούσε αιμόφυρτο με το μαχαίρι. Σε απόσταση 300 περίπου μέτρων από το σημείο όπου άρχισε η επίθεση, τον πρόλαβε και του κατάφερε πολλές μαχαιριές στο στήθος, οι οποίες του προκάλεσαν και το θάνατο.

Σε κάθε περίπτωση, το Κέντρο Υγείας της Λέσβου, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες, γέμισαν με αίματα, όπως και η γειτονιά όπου είχαν γίνει τα επεισόδια. Οι ελαφρά τραυματίες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Μυτιλήνης, ενώ έγιναν δέκα προσαγωγές.

 

Οι πιο βαριά τραυματίες, τρεις στον αριθμό, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και παραμένουν νοσηλευόμενοι.

Το όπλο του εγκλήματος φαίνεται πως βρέθηκε πεταμένο στην αυλή σπιτιού, ενώ εντοπίστηκαν και ματωμένα ρούχα, που προφανώς πέταξε κάποιος, ίσως και ο δράστης, ώστε να μην κινήσει τις υποψίες κατά τη διαφυγή του από τον τόπο του εγκλήματος.

 Φωτογραφίες: lesvospost.gr

Δημ. Συμπαράταξη: η κυβέρνηση δεν προστατεύει ούτε τους πρόσφυγες ούτε τους κατοίκους

Για χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες που "παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά εξαθλιωμένοι σωματικά και ψυχικά με τον χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν προστατεύει ούτε τους πρόσφυγες ούτε τους κατοίκους. Το κοινωνικό πείραμα συνεχίζεται στις πλάτες αθώων ανθρώπων. Συγκυβερνούν ο κυνισμός, η απόγνωση και η απελπισία. Η ασφάλεια των ανθρώπων και η κοινωνική συνοχή "κρέμονται από μια κλωστή"». 

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για αποσυμφόρηση των νησιών η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη παρά την αύξηση των ροών από την Τουρκία. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν καταδικαστεί να είναι αποθήκες ψυχών, τόποι εξορίας και ευτελισμού αρχών και αξιών».