X

Ποιος ήταν ο ρόλος των Ελλήνων στην διεθνή σπείρα διακίνησης ναρκωτικών

Πως "έσπασε" το κύκλωμα ναρκωτικών. Οι κινήσεις της αστυνομίας και η κινηματογραφική καταδίωξη. Στον εισαγγελέα και οι 11 συλληφθέντες.

Ant1news

Οπλισμένοι σαν αστακοί οι λιμενικοί οδήγησαν την Δευτέρα, στα δικαστήρια του Πειραιά, τα μέλη του κυκλώματος ναρκωτικών που συνελήφθησαν μετά την κινηματογραφική καταδίωξη στο Ιόνιο. Πρόκειται για έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο επιχειρηματίες είχαν κομβικό ρόλο.

Όλοι πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι κατηγορούμενοι με σκυμμένα κεφάλια οδηγήθηκαν στο κτήριο μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ οι άνδρες της ειδικής μονάδας του Λιμενικού είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο ένας εκ των συλληφθέντων κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κοι υπόλοιποι κατηγορούνται για ένταξη από κοινού, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ' επάγγελμα λόγω ποσού, καθώς η αξία ξεπερνά τα 75.000 ευρώ. 

Ο ένας εκ των συλληφθέντων επίσης, κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και άλλοι τρεις επίσης για πλαστογραφία και αντίσταση.

Ο ρόλος των δυο Ελλήνων

Οι δυο Αλβανοί και ο Ιταλός που επέβαιναν στο υπερταχύπλοο που μετέφερε τα ναρκωτικά από την Αλβανία στην Ελλάδα ήταν ο επιχειρησιακός βραχίονας του κυκλώματος. Στα χέρια των λιμενικών έπεσαν συνολικά 11 άτομα, 2 Έλληνες, 2 Ιταλοί, 1 Βούλγαρος και 6 Αλβανοί.

 

Κομβικό ρόλο έπαιζε γνωστός 63χρονος επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης από τη Γλυφάδα. Ήταν ο άνθρωπος που λόγω οικονομικής επιφάνειας μπορούσε να αναλάβει ενοικιάσεις οι μεταβιβάσεις σκαφών… Ο υπεράνω υποψίας άνδρας ήταν εκείνος που μπορούσε να βρει το βασικό όργανο διακίνησης των ναρκωτικών, ένα σκάφος το οποίο αναπτύσσοντας 60 και 70 κόμβους ήταν αδύνατο να ακολουθηθεί από τα μέσα των διωκτικών αρχών…

Ωστόσο, κομβικός ήταν και ο ρόλος του δεύτερου Έλληνα του κυκλώματος. Ο 44χρονος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μάνδρας με σκάφη και τεχνικός ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για την συντήρηση και την απόκρυψη των υπερταχύπλοων του κυκλώματος. Γνωστός επιχειρηματίας και ο ίδιος δεν ήταν εύκολο να κινήσει τις υποψίες των λιμενικών. 

 

Η αρχή του τέλους 

Το Λιμενικό, όμως, γνώριζε για τη δράση και τη μεθοδολογία του διεθνούς κυκλώματος. Η άκρη του νήματος βρέθηκε όταν εντοπίστηκαν τα ύποπτα σκάφη. Στην συνέχεια εντοπίστηκε το σημείο φόρτωσης και ακολούθησε η χαρτογράφηση του δρομολογίου. 

Οι άνδρες του λιμενικού περίμεναν από το κύκλωμα να κάνει την επόμενη κίνηση. Ήταν ήδη έτοιμοι σε επίκαιρες θέσεις σε σημεία του δρομολογίου απ' το Ιόνιο ως το Αιγαίο, ενώ ελικόπτερα και ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων ήταν έτοιμοι για να επέμβουν. Οι δράστες μεταφέροντας ενάμισι τόνο ακατέργαστης κάνναβης δεν είχαν διάθεση να σταματήσουν, αναγκάστηκαν όταν οι σφαίρες των λιμενικών αχρήστευσαν τις μηχανές.