X

“Μετωπική” Κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες

Νέα πυρά για "λαγούς" και βοσκοτόπια, για όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού που δεν διασφαλίζουν την διαφάνεια. Τι απαντά ο Νίκος Παππάς.

Ant1news

Ενστάσεις και έντονους προβληματισμούς εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς, όπως αναφέρουν, οι όροι της προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες αφήνουν πολλά περιθώρια για να μην είναι αδιάβλητος ο διαγωνισμός.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σημείωσε «προβληματιζόμαστε σοβαρά για τον ελλιπή του έλεγχο πόθεν έσχες των συμμετεχόντων. Σε καμία περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί φαινόμενα “λαγών”, Καλογρίτσα και βοσκοτοπιων».

Η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι ούτε η κατάθεση των εγγυητικών που αποδεικνύει την αξιοπιστία των υποψηφίων ούτε ο έλεγχος στα πόθεν έσχες τους θα γίνουν προκαταβολικά, σύμφωνα με την προκήρυξη.

Σε δηλώσεις τους στο περιστύλιο της Βουλής, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι η προκήρυξη «είναι έτσι φτιαγμένη για να έρθουν πάλι οι «λαγοί» να χαλάσουν τον διαγωνισμό κι η Κυβέρνηση θέλει πάλι να κλείσει αυτούς που δεν της είναι αρεστοί.  Είναι προφανές ότι ούτε αυτή η απόπειρα θα τελεσφορήσει, όπως δεν τελεσφόρησε και η προηγούμενη, πείτε του κ. Παππά».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε ότι «δύο πράγματα που έπρεπε να μπουν σε αυτήν την διαδικασία δεν έχουν μπει: όλοι οι υποψήφιοι για άδειες να καταθέτουν τις εγγυητικές καλής εκτελέσεως από την αρχή και τα πόθεν έσχες τους κι αυτά να ελέγχονται από την αρχή, να υπάρχουν διαδικασίες διαφάνειας από την πρώτη στιγμή του διαγωνισμού».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων τονίζουν ακόμη ό,τι δεν διασφαλίζεται ούτε καν τυπικά ότι οι νέοι αδειούχοι θα τηρήσουν όσα προβλέπονται για τον αριθμό των εργαζομένων και την υλικοτεχνική υποδομή, με τον Γιώργο Μαυρωτά από Το Ποτάμι, να αναφέρει, μεταξύ άλλων, «φοβάμαι ότι ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, με πρωτομάστορα τον κ. Παππά, θα εξελιχθεί σε ένα ψηφιακό γιοφύρι της Άρτας. Το πόθεν έσχες δεν ελέγχεται ουσιαστικά πριν από τον διαγωνισμό και δεν παρέχονται και οι εγγυήσεις καλής εκτέλεσης».

 

Η απάντηση του Νίκου Παππά

Απαντώντας στις βολές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τεχνολογίας και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε γραπτή δήλωση του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σε εφαρμογή ομόφωνων αποφάσεών του, δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα την προκήρυξη για το διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την ευθύνη της ανεξάρτητης, συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής. Υπέρ της διενέργειας του διαγωνισμού από το ΕΣΡ, άλλωστε, συντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα. Θέση που ελπίζουμε να διατηρούν και σήμερα».