X

Τσίπρας: η αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση για την Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτάσεις του για την ευρωπαϊκή σύγκλιση. Στήριξη Τσίπρα σε Σεντένο για την προεδρία του Eurogroup.

Ant1news

Τη θερμή υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Πορτογάλου Υπουργού Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, για τη θέση του προέδρου του Eurogroup, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και συμφώνησαν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας που όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια αλλά και εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές, δείχνει τον δρόμο και για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Οι προτάσεις Τσίπρα για ευρωπαϊκή σύγκλιση

«Η αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση για την Ευρώπη και τις προοδευτικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία ύπαρξης εκ μέρους των προοδευτικών δυνάμεων ενός κοινού πλαισίου για τις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη. Επισήμανε την προτεραιότητα της διαφάνειας και της δημοκρατίας στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και παρουσίασε σειρά προτάσεων που διασφαλίζουν τη σύγκλιση.

Ειδικότερα -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση για την Ευρώπη και τις προοδευτικές δυνάμεις», επισημαίνοντας ότι η αύξηση των ανισοτήτων ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό και τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς κι είχε ως συνέπεια την εκλογική πτώση προοδευτικών δυνάμεων.

 

 «Είναι σημαντικό», τόνισε, «να έχουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις ένα κοινό πλαίσιο για τις προοδευτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη» και σημείωσε ότι «για εμάς το πιο σημαντικό είναι η διαφάνεια και η δημοκρατία στη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών», κυρίως στο Eurogroup και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την αναγκαιότητα κοινού, ισχυρού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη. Χρειάζονται, σημείωσε, αντικυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές, για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να είναι δανειστής της ύστατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη σε κρίση και χρηματοδοτικός εγγυητής του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme, EDIS).

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι θα πρέπει να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «γιατί δεν πρέπει να παραδώσουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες». «Δεν πρέπει», εξήγησε ο κ. Τσίπρας, «να αφαιρεθούν αρμοδιότητες στην εποπτεία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών από την Κομισιόν και να μεταφερθούν στον ESM».

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πολιτικές που θεωρεί ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η σύγκλιση. Συγκεκριμένα:

1) Τραπεζική Ένωση με εισαγωγή του EDIS.

2) Σύγκλιση στη φορολογική πολιτική και κοινοί φορολογικοί συντελεστές ώστε να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός και να κλείσει η πόρτα στους φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη.

3) Σταδιακή σύγκλιση κατώτατου ημερομισθίου στο 60% του διάμεσου ημερομισθίου σε εθνικό επίπεδο.

4) Ισότιμη μεταχείριση των υπερβολικών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών των χωρών του Βορρά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών του Νότου.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη για έναν νομικά και πολιτικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Πορτογαλία με την συνάντηση του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ - Μαξίμου

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σε απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία.

«Με 3 χρόνια καθυστέρηση ο Αλέξης Τσίπρας ανακάλυψε χθες ότι αν εφάρμοζε τις επιλογές της Κυβέρνησης της Ν.Δ., η χώρα μας θα είχε βγει ήδη από τα μνημόνια το 2015. Παραδέχθηκε έτσι ότι η μόνη διαφορά της Ελλάδας από την Πορτογαλία είναι ο ίδιος και η καταστροφική Κυβέρνησή του».

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ, τόνιζαν ότι «εάν εφαρμόζονταν οι επιλογές της ΝΔ, η οικονομική και κοινωνική καταστροφή θα ήταν σήμερα δεδομένη. Ευτυχώς, η εφιαλτική συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι τέλους, όπως ποτέ δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σοκ και δέους του κ. Μητσοτάκη. Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια με την κοινωνία ορθή και αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στη σημερινή κυβέρνηση».

"Όνειρο ζουν μην τους ξυπνάτε", απάντησε η Νέα Δημοκρατία...