X

“Πνίγεται” η δυτική Ελλάδα (βίντεο)

Παρέλυσε μεγάλος μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Απεγκλωβισμοί κατοίκων, παράσυρση οχημάτων και πλημμυρισμένα σπίτια. Κατέρρευσε γεφύρι στην Καστοριά.

Ant1news

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπου ο μεγάλος όγκος των νερών προκάλεσε υπερχείλιση ποταμών και πλημμύρες σε δρόμους, καλλιέργειες, σπίτια και οχήματα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς ανθρώπων, ενώ οι κατολισθήσεις και οι πλημμυρισμένοι δρόμοι έχουν προκαλέσει τη διακοπή της κυκλοφορίας στο εθνικό οδικό δίκτυο, σε επαρχιακούς δρόμους και μέσα στις πόλεις και τα χωριά.

Παρέλυσε το οδικό δίκτυο της Ηπείρου – Προβλήματα και στους τέσσερις νομούς

Τα προβλήματα από τις υπερχειλίσεις και τις κατολισθήσεις εκτείνονται σε όλη την Ήπειρο. Και στους τέσσερις νομούς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, παρά τα δεκάδες μηχανήματα της Πολιτικές Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων που βρίσκονται επί ποδός, προσπαθώντας να την αποκαταστήσουν.

Από τον Λούρο μέχρι την Πρέβεζα, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα υπάρχουν προβλήματα και στις πόλεις, τα χωριά και τους οικισμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο Λούρο πλημμύρισαν τουλάχιστον είκοσι σπίτια και πέντε καταστήματα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Η Πυροσβεστική κλήθηκε ακόμα και για απεγκλωβισμούς ατόμων μέσα από τα σπίτια τους, όπου το νερό έφτασε μέχρι και το ένα μέτρο. Συνολικά δέκα πολίτες απεγκλωβίστηκαν, ενώ 21 πυροσβέστες με εννέα οχήματα εργάζονται για άντληση υδάτων από σπίτια, οι δρόμοι έξω από τα οποία έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους.

 

 

Στο χωριό Άνω Ράχη κατέρρευσε τμήμα του βουνού, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.    

 

 

 

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλησε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο. Επίσης, υπερχείλησε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κόνιτσας. Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου η κατάσταση έχει ως ακολούθως:

Δ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

-Θέση ‘’Μεσογέφυρα’’, πλησίον της διασταύρωσης των Δ.Δ. Αηδονοχωρίου και Μολυβδοσκέπαστου, κατά μήκος της κοίτης των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη.

-78ο χλμ Ε.Ο Ιωαννίνων - Κοζάνης (πλησίον διασταύρωσης Δ.Δ. Μολίστας),η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται στο ένα (1) ρεύμα κυκλοφορίας.

-Επαρχιακό οδικό δίκτυο, μεταξύ των Δ.Δ Χαραυγής -Καστάνης και Στρατινίστας -Δ.Δ Καστάνης, διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων.

 

 

 

 

 

Δ.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

-Εντός Κοινοτικής Οδού της Τ.Κ Άνω Ράχης, Δήμου Πρέβεζας.

-Υπερχείλιση ρέματος, εντός του Τ.Δ. Λούρου του Δήμου Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν παρακείμενες οικίες και να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε οδούς, εντός του Τ.Δ. Επίσης , έχουμε καθίζηση του οδοστρώματος σε τμήμα της κοινοτικής οδού Ριζών - Χειμαδιού του Δήμου Πρέβεζας.

Δ.Α.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

-Υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο Νεράιδας - Σαγιάδας, από 8ο έως 11,5ο χλμ. Η συγκοινωνία διεξάγεται από παράπλευρες Επαρχιακές οδούς.

-Υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας από το 74ο έως το 75,5ο χλμ.

Η συγκοινωνία διεξάγεται από ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ.

-Επ. Οδό Ηγουμενίτσας – Φιλιατών (Δ/ση Παραπόταμου).

Δ.Α. ΑΡΤΑΣ

-Κατολίσθηση στην Επ. οδό Αμπέλια – Αμμότοπου, στο ύψος της γέφυρας κάτω από την Ιόνια οδό, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό (από το χωριό Καμπή).

Κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίζονται σοβαρότατα προβλήματα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 300 κλήσεις, μόνο στο Αγρίνιο για άντληση υδάτων, ενώ δέκα άτομα χρειάστηκαν βοήθεια για να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

 

 

Στο Μεσολόγγι, οι κλήσεις για άντληση υδάτων ήταν περισσότερες από 40, ενώ πέντε άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία. Η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί στο ύψος της Αγίας Ελεούσας, όπου νωρίτερα εγκλωβίστηκαν οδηγοί στα οχήματά τους.

 

 

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της Κλεισούρας και στα Φραγκουλέικα. Μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται ώστε, τουλάχιστον, να ανοίξει ο δρόμος.

 

Στο σημείο πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δέκα απεγκλωβισμοί οδηγών από τα οχήματά τους.

 

Προβλήματα υπάρχουν, επίσης, στο Αιτωλικό και στην περιοχή των Ονιάδων, ενώ εκτεταμένες πλημμύρες έχουν σημειωθεί και στην περιοχή της Καστρίτσας, στο Ζευγαράκι, στη Ματαράγκα και στις Παπαδάτες όπου παρασύρθηκαν μέχρι αυτοκίνητα. Από χθες, άλλωστε, ο παράλληλος της Εγνατίας Οδού οδικός άξονας παραμένει αποκλεισμένος, λόγω της συσσώρευσης υδάτων.

 

Από το Χρυσοβέργι μέχρι το Νεοχώρι, στο Κεφαλόβρυσο και το Χαλίκι, πλημμύρισαν πολλά σπίτια, στα οποία επιχείρησε η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων. Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα κινδύνευσε στο Χρυσοβέργι, όταν εγκλωβίστηκε στο σπίτι του, όμως χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής και των γειτόνων του απομακρύνθηκε εγκαίρως.

Kαι στο Αγρίνιο και ειδικότερα στη Μακρυνεία, σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες, ενώ υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και περιουσίες.

Διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι έντονες βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε αρκετές περιοχές του νομού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, διακοπές της κυκλοφορίας έχουν σημειωθεί στις παρακάτω περιοχές:

-Στο 59o χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας, Παναιτώλιο

-Από 5ο έως 9ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Αγρινίου - Θέρμου, στο ύψος της κοινότητας, Καινούργιο

 

-Από το 8ο έως το 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγρινίου - Αγίου Βλασίου, λόγω κατολίσθησης

-Στην επαρχιακή οδό Μακρυνείας - Ναυπάκτου, στο ύψος της διασταύρωσης, Κεράσοβο

-Στην επαρχιακή οδό Αστακού - Μεσολογγίου, στο ύψος της γέφυρας, Μάστρου

 

 

 

-Στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας Φραγκουλέικα, λόγω κατολίσθησης

Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υδάτων στις περιοχές Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Λυσιμαχεία και Χρυσοβέργι

Σε όλα τα προαναφερόμενα σημεία βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να μην κινδυνεύσουν οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων.

Οδικό δίκτυο Αιτωλοακαρνανίας

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και συσσώρευσης υδάτινου όγκου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας των εξής οδικών σημείων του δικτύου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας.

Επαρχιακή Οδός Μακρυνείας - Ναυπάκτου, διασταύρωση Κεράσοβου,

Επαρχιακή Οδού Αστακού – Μεσολογγίου (γέφυρα Μάστρου).

 

Επίσης, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος της Τοπικής Κοινότητας Φραγκουλέικα έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω κατολίσθησης.

 

Παράλληλα, υφίσταται μεγάλος υδάτινος όγκος και εφιστάται η προσοχή των οδηγών στις περιοχές Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Λυσιμαχεία και Χρυσοβέργι.

 

Σε όλα τα σημεία ενεργούν αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Βόρεια Ελλάδα: Κατέρρευσε γεφύρι στην Καστοριά

Κλειστός παραμένει από χθες το βράδυ ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμία – Χιλιόδενδρο, στην Καστοριά, από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα, στο συγκεκριμένο σημείο.

Το ρέμα που διέρχεται στην περιοχή «φούσκωσε» από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Λόγω του όγκου των νερών κατέρρευσε την περασμένη νύχτα μέρος του ιστορικού γεφυριού της Ποριάς.

Φωτογραφίες, βίντεο: pamepreveza.gr, epirus-tv-news.gr, patrastimes.gr, aixmi-news.gr, fuit.gr, agriniositetv