X

Λόγω Κέρκυρας…. αποσύρθηκε η τροπολογία για τις απεργίες

Ο φόβος της απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας έφερε την αναδίπλωση. Τι σχεδιάζουν στην Κυβέρνηση. Στήριξη Βρούτση στην τροπολογία.

Ant1news

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στη Βουλή η αιφνιδιαστική απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για τις απεργίες.

Πέρα από τις αντιδράσεις των συνδικάτων που είναι δεδομένες, ο πραγματικός λόγος που η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω, ήταν η ενδεχόμενη αδυναμία της να έχανε την ονομαστική ψηφοφορία που επρόκειτο να ζητήσει το ΚΚΕ.

Πολλοί από τους κυβερνητικούς βουλευτές βρίσκονται σήμερα στην Κέρκυρα για το αναπτυξιακό συνέδριο των Ιονίων Νήσων και έτσι η κυβέρνηση δεν θα είχε την πλειοψηφία. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Real.gr, η Κυβέρνηση δεν ήθελε να περάσει την τροπολογία με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση η τροπολογία θα επανέλθει καθώς αποτελεί άλλωστε, προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα ανταρσίας.

Τη στήριξή του στην τροπολογία για τις απεργίες εξέφρασε ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης.  «Η ατολμία της Κυβέρνησης να ψηφίσει ακόμη και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, επιβεβαιώνεται από τα πήγαινε - έλα της τροπολογίας για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η Ν.Δ. όχι μόνο πιστεύει στην ανάγκη να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στην απόφαση για να προκηρυχθεί απεργία, αλλά η εν λόγω τροπολογία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχθεί ποιοι πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και ποιοι εξυπηρετούν τα πιο αναχρονιστικά συντεχνιακά συμφέροντα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, υποστηρίζει ότι «έπεσε και το τελευταίο «φιλεργατικό» προσωπείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που παζαρεύει και ξεπουλάει τα πάντα με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο». Σύμφωνα με την ίδια, η κατάθεση νύχτα της τροπολογίας για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας και στη συνέχεια η απόσυρσή της  -και πάλι νύχτα- αποτελεί κυνική ομολογία αυταρχικού καθεστωτισμού.

«Με διαρκείς μεθοδεύσεις και χωρίς ίχνος διαλόγου επιλέγουν να περιορίσουν ένα τόσο σημαντικό συνταγματικό δικαίωμα! Μπροστά στην κατακραυγή, αποσύρουν την τροπολογία για να στήσουν δήθεν διαβούλευση και να σώσουν τα προσχήματα.  Η κυβέρνηση αυτή δεν θα διστάσει να διαλύσει κάθε κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα αρκεί να παραμείνει στην εξουσία. Ο κόσμος της εργασίας, και όχι μόνον, τους έχει πλέον καταλάβει. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τους θαυμάσει, όταν μαζί με τη Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσουν την ουσιαστική κατάργηση της απεργίας κατ’ εντολήν των… «θεσμών» καταλήγει η κα Χριστοφιλοπούλου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης μίλησε το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», για το ζήτημα που προέκυψε, ενώ η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11:30 ως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή.

Ότι υπηρετεί τη σκληρή και άκρως παραβατική εργοδοσία, επιδεικνύοντας συνέπεια στις δεσμεύσεις της στο 3ο μνημόνιο και αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κατηγορεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση προσφέροντας ακόμη ένα δώρο στους εργοδότες και ακολουθώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, έφερε νύχτα στη βουλή τροπολογία για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, στη βάση των εργαζομένων, τα συμφέροντα των οποίων ομνύεται ότι υπηρετεί. "Οι εργαζόμενοι θα δώσουν για ακόμη μία φορά την απάντησή τους, με τη μαζική συμμετοχή στην Γενική Πανελλαδική Απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017. Κανένας εργαζόμενος μόνος του ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, των εργοδοτών και των τεχνοκρατών που θέλουν τη φωνή μας να σιγήσει. Αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα και δεν θα γίνει ποτέ!" τονίζει η ΓΣΕΕ.

Τι περιλαμβανόταν στην επίμαχη τροπολογία που αποσύρθηκε:

-Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.

-Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.

-Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.