X

Κοστέλο: θα υπάρχουν “ριζωμένα” προβλήματα για πολλά χρόνια

Συστάσεις για “κόκκινα” δάνεια και πλειστηριασμούς από το στέλεχος της Κομισιόν. "Πάγος" για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Ant1news



Εύσημα απέδωσε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την πρόοδο της οικονομίας. Έκανε, όμως, και συστάσεις, ιδίως ως προς το θέμα των κόκκινων δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο κ. Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τώρα ελπίζουμε στην επίτευξη και της πολιτικής συμφωνίας στις 22 Ιανουαρίου».

Περιέγραψε και τα επόμενα βήματα, που είναι η κατάθεση νομοσχεδίων πριν από τις γιορτές αλλά και η υλοποίηση μέτρων τον Ιανουάριο. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε τη δέσμευση των εταίρων για τα μέτρα υποστήριξης του χρέους, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση και ύστερα θα υπάρχει ένας χρόνος τριών τεσσάρων μηνών για να γίνουν συζητήσεις. Τόνισε δε ότι οι βέλτιστες λύσεις ακόμη δεν έχουν συζητηθεί και αυτές θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου του 2018.

Παράλληλα ο κ. Κοστέλο υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος, ακόμη και με τον στόχο επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος. Εκτίμησε ότι μπορεί να έχει έσοδα προσαρμόζοντας το σύστημα εσόδων - δαπανών. Τόνισε ότι στα έσοδα μπορούν να αποδώσουν και ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως εκείνες των συντάξεων. Έφερε ακόμη ως παράδειγμα τις μετριοπαθείς για την ώρα επιδόσεις της φορολογικής διοίκησης, οι οποίες όμως βελτιώνονται.

 

Οι συστάσεις

Ο Ντέκλαν Κοστέλο προχώρησε, όμως, και σε συστάσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν «ριζωμένα» προβλήματα για πολλά χρόνια. Σημείωσε τα κόκκινα δάνεια, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών θα υπάρχει για πολλά χρόνια.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε τη σημασία ώστε να υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για την ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε δε, αναφερόμενος στο τραπεζικό θέμα, πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ακόμη ότι το «κλειδί» για την επιστροφή των επενδύσεων είναι η εμπιστοσύνη. «Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος θα δημιουργήσει θετικό κλίμα» πρόσθεσε ο κ. Κοστέλο, για να σημειώσει ότι η «Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Είχε φτάσει στον πάτο και τώρα είναι στην άνοδο προς την κορυφή».

Όσον αφορά, εν τω μεταξυ, την εκκρεμότητα με το ελληνικό αίτημα αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ευρωπαϊκές πηγές μεταφέροντας τις απόψεις των δανειστών εκτιμούν ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών, δεδομένου ότι η διατήρηση δυο ταχυτήτων στον ΦΠΑ δημιουργεί γραφειοκρατία.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδεχόμενο αναβολής της προβλεπόμενης αύξησης 30% των συντελεστών από την 1.1.2018 περιορίζεται δραστικά, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή πρόθεση να ενισχυθούν τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό.