X

“Πεδίο μάχης” το κέντρο της Αθήνας (βίντεο)

Πετροπόλεμος και μολότοφ. Κουκουλοφόροι σπάνε πεζοδρόμια, φανάρια και βιτρίνες. Μήνυμα Τσίπρα για τον Γρηγορόπουλο, οργή Μητσοτάκη για την αναρχία.

Ant1news

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν, και πάλι, τα Εξάρχεια. Βροχή έπεσαν οι μολότοφ, οι φωτοβολίδες και οι πέτρες, μετα την πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.      

Κουκουλοφόροι που είχαν στήσει πύρινα οδοφράγματα στη Στουρνάρη επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απαντούσαν με ριψεις χημικών και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, προσπαθώντας να τους αντιμετωπίσουν. Κατα τη διάρκεια των επεισοδίων κάηκε και ενα αυτοκίνητο.   

Σε πέντε συλλήψεις και 25 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία .

Των επεισοδίων προηγήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων και κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα.

 

 

 

 

 

Νωρίτερα:

Επεισοδιακή ήταν η μαθητική συγκέντρωση στα Προπύλαια το μεσημέρι για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ το απόγευμα έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η ένταση ξεκίνησε λίγο πριν τις 12.00 όταν νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έστησαν οδοφράγματα στην Πανεπιστημίου, την Ακαδημίας και τη Σταδίου με κάδους σκουπιδιών, στους οποίους έβαλαν φωτιά. Ορισμένοι από τους κουκουλοφόρους κρατούσαν καδρόνια και πετούσαν βόμβες μολότοφ, επιτέθηκαν σε υποκατάστημα τράπεζας ενώ ξήλωσαν και πεζοδρόμια.

Από την πλευρά τους τα ΜΑΤ απάντησαν με  χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ εξαιτίας της έντασης σταμάτησε και η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.

Μετά την συγκέντρωση στα Προπύλαια μαθητές και φοιτητές κατευθύνθηκαν μέσω της Σταδίου στην πλατεία Συντάγματος.

 

Η πορεία ολοκληρώθηκε ωστόσο αρκετοί κουκουλοφόροι παρέμεινα στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια, προκαλώντας φθορές σε φανάρια και πινακίδες, ενώ η παρουσία της αστυνομίας είναι ελάχιστη η οποία φαίνεται πως είναι σε ρόλο παρατηρητή.  

 

Το μήνυμα Τσίπρα για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

«O Δεκέμβρης ήταν ερώτηση. Γράφτηκε σε ένα τοίχο της Αθήνας εκείνες τις ταραγμένες ημέρες του 2008. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, η νέα γενιά, ο λαός μας έδωσε και δίνει έναν δημιουργικό αγώνα ενάντια στον φόβο, χωρίς κουκούλες, με καθαρό πρόσωπο για μια πιο δίκαιη κοινωνία», έγραψε ο Πρωθυπουργός στο Twitter με αφορμή την συμπλήρωση 9 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

 

Μητσοτάκης: εικόνα χάους για μια ακόμη φορά 

Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ με ανάρτησή του στο Twitter, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.

 

"Επεισόδια, μολότοφ, σπασίματα μαγαζιών - για μια ακόμη φορά εικόνα χάους στο κέντρο της Αθήνας. Είναι «τα δικά τους παιδιά», όπως είπε χθες ο κ. Δραγασάκης, γι’αυτό προφανώς δεν αφήνουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της...​ ", έγραψε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κέντρο της Αθήνα σήμερα θυμίζει «φρούριο» και είναι απροσπέλαστο, ενώ και το απόγευμα αντιεξουσιαστές έχουν προγραμματίσει πορεία από τα Προπύλαια μέχρι το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

"Φρούριο" η Αθήνα 

Συνολικά επί ποδός βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί με σκοπό οι δυο συγκεντρώσεις να μην καταλήξουν στο γνωστό κλεφτοπόλεμο στους δρόμους της Αθήνας και έξω από το Πολυτεχνείο.  Ωστόσο, η αστυνομία είναι σε συναγερμό ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου την Πέμπτη και την Παρασκευή.