X

Την Ιερουσαλήμ αναγνωρίζουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Τι είπε στο διάγγελμα του ο Ντόναλντ Τραμπ. Οξείες αντιδράσεις των Παλαιστινίων και του αραβικού κόσμου. Τι δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ant1news

Την Ιερουσαλήμ αναγνωρίζουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ οι ΗΠΑ, όπως τόνισε σε διάγγελμα του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, έκανε λόγο για απόφαση που έπρεπε να έχει ληφθεί από καιρό, σημειώνοντας ότι ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καθορίσει από μόνο του την πρωτεύουσα του».

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε στο διάγγελμα του ότι «η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει Ιερός Χώρος για τις τρεις μεγάλες θρησκείες».

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα πυκνών αντιδράσεων των Παλαιστινίων, αλλά και του αραβικού κόσμου, εκπρόσωποι του οποίου έχουν ήδη διαμηνύσει στις ΗΠΑ ότι η απάντηση τους θα είναι ιδιαίτερα «σκληρή».

Για "ιστορικό ορόσημο" έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καλωσορίζοντας τις ανακοινώσεις Τραμπ. Ζήτησε απο άλλες χώρες να μιμηθούν τις ΗΠΑ, μεταφέροντας τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας ότι η όποια λύση στο Παλαιστινιακό θα πρέπει να περιλάβει ως δεδομένο ότι η πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε στο διάγγελμα του και ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν διαπραγματεύσεις για το Παλαιστινιακό, με στόχο την δημιουργία δύο Κρατών, εφόσον οι αντικρουόμενες πλευρές το ζητήσουν.

Οξείες οι πρώτες αντιδράσεις

Σε δήλωση του, αμέσως μετά απο το διάγγελμα Τραμπ, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την περιοχή απο αυτήν της δικοινοτικής ζώνης, δεν υπάρχει σχέδιο Β", υπογραμμίζοντας πως θα κάνει ότι μπορε, ώστε οι ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστιανιακής Αρχής να ξεκινήσουν εκ νέου "διαπραγματεύσεις που να έχουν νόημα".

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Παλαιστιανιακής Αρχής, Μ. Αμπάς είπε ότι καταδικάζει και "απορρίπτει" την αναγνώριση απο τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ισοδυναμεί με κατάργηση του ρόλου των ΗΠΑ ως ενδιάμεσου για την ειρήνευση στην περιοχή και την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.  Ο Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ιερουσαλήμ είναι η "αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης".

Η Οργάνωση Χαμάς κάλεσε Άραβες και Μουσουλμάνους να "υπονομεύσουν" την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, κάνοντας λόγο για "σκανδαλώδη στάση" των ΗΠΑ έναντι των Παλαιστινίων.  

 

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα ότι η Κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για την Ιερουσαλήμ.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, εξέφρασε τη διαφωνία της με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή «είναι απίθανο κάτι τέτοιο να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στην περιοχή», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για μονομερή ενέργεια των ΗΠΑ την οποία χαρακτήρισε ως "λυπηρή", τονίζοντας ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει, ενώ συνέστησε προς όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν ψυχραιμία στις αντιδράσεις τους.

Σε ανακοίνωση του, το ΥΠΕΞ της Άγκυρας, κάνει λόγο για "ανεύθυνη κίνηση" απο την πλευρά των ΗΠΑ. εκαντοντάδες διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έξω απο το Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, επικαλούμενη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας, κάνει λόγο για απόφαση που αντιβαίνει σε διεθνείς νόμους.

Η Αίγυπτος "απέρριψε" την κίνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της χώρας, ενώ ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, αλ Σίσι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μ. Αμπάς.

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, διεμήνυσε ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα των Παλαιστινίων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ κάνει λόγο για "επικίνδυνη κλιμάκωση" και για "θανατική ποινή σε βάρος όλων όσοι θέλουν την ειρήνη στην περιοχή".

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε ότι η κίνηση των ΗΠΑ απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή και τορπιλίζει την ειρηνευτική διαδικασία.

Εντονες αντιδράσεις από το πρωί

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις απο το πρωί, ενόψει του διαγγέλματος του Ντόναλντ Τραμπ. Η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε λόγο για "φιλί θανάτου στην ειρηνευτική διαδικασία", η Αγκυρα έχει προειδοποιήσει ακόμη και με διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με την Ουάσιγκτον, ενώ προγραμματίστηκε για το Σάββατο η Σύνοδος των 57 χωρών της Μουσουλμανικής Ένωσης, της οποίας προεδρεύει αυτήν την περίοδο ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Οξείες ήταν απο το πρωί και οι αντιδράσεις ευρωπαίων ηγετών, καθώς και του Κρεμλίνου.

ΚΚΕ: Οι ΗΠΑ ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” για να κάψουν το Παλαιστινιακό κράτος

Σε ανακοίνωση του, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι "η απόφαση των ΗΠΑ δείχνει την κυνικότητα με την οποία ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός συμμετέχει δραστήρια στο έγκλημα, που διαπράττεται σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πρώτα απ’ όλα τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ. (...) Τώρα οι ΗΠΑ, με τη νέα απόφασή τους ρίχνουν “λάδι στη φωτιά”, που επιδιώκει να κάψει τη λύση της ίδρυσης κι αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ. Επιπλέον, μια τέτοια ενέργεια σαφώς και σχετίζεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, στην οποία οι ΗΠΑ σχεδιασμένα προωθούν πολεμικές συγκρούσεις, αλλαγές συνόρων, στα πλαίσια του λεγόμενου σχεδίου της “Μεγάλης Μέσης Ανατολής”, με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των μεριδίων των αγορών, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων".