X

Με το μυαλό στην Ιερουσαλήμ…. η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε τον χρόνο ανάμεσα στις επίσημες υποχρεώσεις του να επικοινωνήσει με Πούτιν και Πάπα Φραγκίσκο για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Ant1news

Στο περιθώριο των υποχρεώσεων του, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών για το «καυτό» θέμα της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, απόφαση που έχει πυροδοτήσει το κλίμα στην Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε στον τηλέφωνο με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν και συμφώνησαν πως πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί το κλίμα που είναι εκρηκτικό μετά την απόφαση του Τραμπ.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έσπευσε να πάρει θέση για το ζήτημα που ανέκυψε.

«Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερή στους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πάπας Φραγκίσκος επισήμαναν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει στην πόλη θα πρέπει να αποφευχθεί» ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Την ίδια στιγμή, στην Παλαιστίνη η κατάσταση είναι έκρυθμη και σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ενώ η Χαμάς κάλεσε σε νέα ιντιφάντα.

Παράλληλα οκτώ διπλωματικές αποστολές ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανησυχώντας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.