X

“Πόλεμος” μετά την ακύρωση πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία

Νέα σφοδρή αντιπαράθεση πυροδότησε η απόφαση της Επιτροπής της Βουλής. Οι σκληρές δηλώσεις Φίλη, τα «πυρά» της ΝΔ και η απάντηση Καμμένου.

Ant1news

Νέο γύρο «μάχης» ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την Κυβέρνσηη με αιχμή τον Πάνο Καμμένο, πυροδότησε η ανάκληση της θετικής της γνώμης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, αναφορικά με την πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία. 

«Αυτό που αποφασίστηκε, μετά από μεγάλη επιχειρηματολογία και θα έλεγα και ένταση, όπου το κάθε κόμμα είπε την άποψή του, είναι ότι καταλήξαμε κατά πλειοψηφία (η ΝΔ απείχε) ότι πρέπει να ανακαλέσουμε, να αναιρέσουμε τις δύο αποφάσεις, του Ιανουαρίου και του Μαρτίου του 2017 που αφορούν την πώληση των βλημάτων και των βομβών», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος πρωτοστάτησε για αυτήν την εξέλιξη, σημειώνοντας ακόμη ότι «είναι προφανές ότι η σημερινή αναίρεση γνώμης της επιτροπής εξοπλιστικών, αυτή για να είναι εκτελεστή και να παράγει μία έννομη συνέπεια για το κράτος, χρειάζεται και απόφαση του ΚΥΣΕΑ».

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι η απόφαση αυτή «διορθώνει ένα λάθος, με πολιτική και ηθική σημασία, που είχε αφήσει έκθετη την χώρα».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρέθηκε στην δίνη του κυκλώνα και των αποκαλύψεων από την Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον ρόλο του φερόμενου ως «μεσάζοντα», είχε δηλώσει ότι αν εκφραστεί προς τέτοια κατεύθυνση αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, θα προχωρήσει σε διακοπή των διαπραγματεύσεων για την διάθεση του πολεμικού υλικού.

Νέος «πόλεμος» ΝΔ - Καμμένου

Από την συνεδρίαση απείχε η Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντάς την όλη διαδικασία ως προσχηματική. Σε ανακοίνωση του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι μετά την εν λόγω απόφαση, ο κ. Καμμένος, αλλά και ο Πρωθυπουργός που τον καλύπτει, είναι ακόμα πιο εκτεθειμένοι.

 

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση «για πρώτη φορά η Επιτροπή Εξοπλισμών ακυρώνει μια γνωμοδότησή της αναγνωρίζοντας έτσι την ύπαρξη σκανδάλου στην υπόθεση πώλησης όπλων μέσω του μεσάζοντα-λαθρέμπορου Β. Παπαδόπουλου στη Σαουδική Αραβία». 

«Βαρύτατα εκτεθειμένος είναι και ο κ. Τσίπρας που εξακολουθεί να καλύπτει τον συναρχηγό του, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποβάλλει ακόμη και πλαστά έγγραφα στην βουλή σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά του να συγκαλύψει τη σκοτεινή υπόθεση στην οποία πρωταγωνιστεί. Την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου φανερώνει και η σημερινή επιλογή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αναιρέσουν την προηγούμενη απόφασή τους, η οποία, όπως παραδέχθηκε ακόμη και ο κ. Φίλης, εκθέτει την Κυβέρνηση ηθικά και πολιτικά», τονίζει η ΝΔ. 

Απαντώντας στα πυρά της ΝΔ, σε ανακοίνωση του το ΥΕΘΑ, αναφέρει «μεσάζοντες, πλαστά έγγραφα, λαθρέμπορους, offshore και αδήλωτα πόθεν έσχες έχει μόνο η Νέα Δημοκρατία.  Μέσα στον πανικό της αντί να απολογηθεί επαναφέρει την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας για την οποία αυτά που ισχύουν είναι ότι: Πρώτον, δεν υπάρχει σύμβαση λόγω μη κατάθεσης ανέκκλητης πίστωσης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, δεύτερον, τη διακρατική σύμβαση τίναξαν στον αέρα οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη διά του κ. Σφακιανάκη και τρίτον, το θέμα της Υεμένης προέκυψε μετά το ψήφισμα στην Ευρωβουλή πριν μια εβδομάδα και το καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία».

Επικαλούμενο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «σφαίρες που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία του λαθρέμπορου Βασίλη Παπαδόπουλου εντοπίστηκαν στη Ράκκα και χρησιμοποιήθηκαν από τον ISIS», το Γραφείο Τύπου της ΝΔ υπογραμμίζει: «Το ερώτημα είναι πλέον ευθύ και αμείλικτο στον κ. Καμμένο: Γνώριζε ότι ο εκλεκτός του μεσάζοντας διοχέτευε με πολεμικό υλικό τους τρομοκράτες του ISIS;».

«Η σκανδαλολογία της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την αρχή γραφική, τώρα άγγιξε τα όρια της παράνοιας» απαντάει στην αξιωματική αντιπολίτευση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

"Στο κάδρο" και ο Κοτζιάς

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος συνεχίζει να «βάζει στο κάδρο» τον Νίκο Κοτζιά, λέγοντας «εκ των πραγμάτων ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών ήταν σημαντικός σε αυτήν την υπόθεση, καθώς η κρίσιμη μάζα των σοβαρών πληροφοριών πέρασε από τους διαύλους του υπουργείου και άρα ήταν σε γνώση του υπουργού. Τι έπραξε ο ίδιος; Δεν έχει απαντήσει στην ουσία. Επιπρόσθετα, έχει αφήσει έκθετους τους διπλωμάτες μας στη Σαουδική Αραβία. Δεν τους έχει προστατεύσει από τη σκαιά επίθεση που δέχθηκαν. Οφείλει λοιπόν τις εξηγήσεις που τον αφορούν ως προς την ουσία αυτής της υπόθεσης».