X

Νέο μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης

Ακόμη μία ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου. "Μπλόκο" και από τον Μπορίσοφ. Τι είπε ο Τσίπρας για το Σκοπιανό.

Ant1news

Νέο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης έστειλε από το Βελιγράδι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός έκρουσε «καμπανάκι» στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τους ηγέτες της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, μετά το τέλος των εργασιλών της Τετραμερούς Συνόδου, κύριο θέμα της οποίας ήταν η διεύρυνση της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο Πρωθυπουργός είπε ότι το 2018 μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό προϋποθέτει υπανάχωρηση από τις ακραίες και ανιστόρητες θέσεις που εκφράζουν οι Σκοπιανοί, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει η αλυτρωτική ρητορική από την πλευρά της χώρας αλλά και το «μονοπώλιο» που διεκδικεί ο σκοπιανός λαός σε ότι αφορά τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Μιλώντας για την Συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «μόνο μέσα από την συνεργασία, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, που είναι θεμέλιος λίθος των σχέσεων των χωρών-κρατών στην ευρύτερη περιοχή, μόνο σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να κινηθούμε με μια προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των λαών μας».

Συνεχίζοντας τις έμμεσες παραινέσεις και τις …συμβουλές - στην Τουρκία - , ο Πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες που συμμετείχαν στην Τετραμερή Σύνοδο, «το επόμενο διάστημα πρέπει να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι 4 μεταξύ μας, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του. Ναα μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την εμπειρία την ευχάριστη, να διαπιστώσω ότι άλλες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο είτε εύκολο είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας».

"Μύδροι" από Μπορίσοφ

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, λίγες ώρες μετά από την σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας του, είπε «δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια η αναθεώρηση μιας Διεθνούς Συνθήκης. Τι θα κάνουμε;  Θα συζητήσουμε ξανά την Ιστορία; Θα πάμε πίσω στο παρελθόν; Τότε θα πρέπει να εξαφανιστούμε αμέσως τώρα, γιατί δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε, αν δράσουμε όπως δρούσαμε στο παρελθόν». 

Προκλήσεις Ερντογάν για ..."εσωτερική κατανάλωση"

Πιστός στην πολιτική των προκλήσεων από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της παρουσίας του στη χώρα μας, παρέμεινε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Τάγιπ Ερντογάν.

 

Κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, επανάφερε το θέμα της "Συνθήκης της Λωζάννης", αποκάλεσε τα μέλη της μειονότητας "Τούρκους" και εμφανίστηκε ως ο "πατέρας" όλων των μουσουλμάνων. O Ερντογάν σε μία αίθουσα με 1.000 περίπου θεατές, μίλησε προς ένα αμιγώς μειονοτικό κοινό, απευθυνόμενος στα τουρκικά και χωρίς μεταφραστή, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε για την επιστροφή του στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έγινε δεκτός εν μέσω χειροκροτημάτων και κραυγών αγάπης και ενθουσιασμού από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου.

 

Ερντογάν: είναι πολύ σημαντικό να είμαι με τους συμπατριώτες μου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος Πρόεδρος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:

Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί σας, συμπατριώτες μου. Είστε η γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ελπίζω, η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα των συμπατριωτών μας. Η επίλυση των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη. Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας. Νιώθω περήφανος που είμαι ο Πρόεδρος που επισκέπτεται την "Δυτική" (sic) Θράκη για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια.

 

Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των πολιτών ελληνικής καταγωγής (σ.σ. στην Τουρκία). περιμένουμε να γίνει το ίδιο και από την Ελλάδα. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το θέμα των μουφτήδων. Η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει να διορίζεται ο μουφτής όπως γίνεται τώρα αλλά πρέπει να εκλέγεται. Θέλουμε να εκμεταλλευθείτε όλα όσα προβλέπονται από την συνθήκη της Λωζάννης, την ΕΕ και τα παγκόσμια δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:

Δώρα και ... κατήχηση από τον Ερντογάν που υιοθέτησε την "Ραμπία" στην Κομοτηνή

Οι προκλήσεις του Ερντογάν στην Θράκη για την μειονότητα

Σε αναβρασμό η Κομοτηνή για την επίσκεψη Ερντογάν

Θερμή υποδοχή αλλά και αντιδράσεις για τον Ερντογάν στη Θράκη

Άναψε "φωτιές" ο Ερντογάν στην Θράκη

Μητσοτάκης: καταφέραμε να μην κερδίσουμε κάτι από την επίσκεψη Ερντογάν

Γεννηματά: η επίσκεψη Ερντογάν έβλαψε καίρια τα ελληνικά συμφέροντα

Καλεντερίδης στον ΑΝΤ1: στρατηγικό λάθος ότι επετράπει στον Ερντογάν να πάει στην Θράκη

Τα πρωτοσέλιδα στον τουρκικό τύπο για την επίσκεψη Ερντογάν

Όλα όσα έγιναν στο δείπνο προς τιμήν του Ερντογάν

Spiegel για Ερντογάν: στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε