X

Λύση μετά το αλαλούμ για τον ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων στην Λέσβο

Την τελευταία στιγμή δόθηκε η λύση για το θέμα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις. Το ΥΠΟΙΚ "κάρφωσε" την ΑΑΔΕ. Τι ανακοίνωσε ο Πιτσιλής.

Ant1news

Λύση την ύστατη στιγμή δόθηκε για τους σεισμόπληκτους στην Λέσβο οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα γκρεμισμένα σπίτια τους αφού λήγει την Τρίτη η περίοδος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία είχε υπαχθεί το νησί αμέσως μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τον σεισμό και στην Κω, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλάξει τους σεισμόπληκτους της Λέσβου και της Κω για τα έτη 2017 και 2018 από τον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές δεν πέρασαν μέσα στο σύστημα taxis και οι σεισμόπληκτοι συνειδητοποίησαν ότι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για τα γκρεμισμένα σπίτια. 

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προέκυψαν το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι «με το άρθρο 13 του νόμου 4484/1.8.2017 προβλέπεται η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2017 και 2018 των κτισμάτων και του αναλογούντος οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται στις δηµοτικές ενότητες του Δήµου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στη νήσο Κω και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζηµιές από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 και τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017» πετώντας το "μπαλάκι" στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του και οφείλει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος».

Τελικά, ο  διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι μέχρι την Τρίτη η ΑΑΔΕ εσόδων θα έχει εκδώσει την απόφαση σχετικά με το έντυπο που πρέπει να υποβάλουν και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του 2017 και 2018 όσοι υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς στη Λέσβο και στην Κω.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Λέσβο μετά τον σεισμό μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου σεισμοπαθών Βρίσας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα  Ελλάδα».