X

Επίθεση Μαξίμου στον δήμαρχο Λέσβου για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Για απόπειρα μετάθεσης των ευθυνών του στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, κατηγορεί η ΝΔ τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ant1news

Για πολιτική εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης κατηγορούν κυβερνητικά στελέχη τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, με αφορμή το “μπλόκο” σε 50 οικίσκους για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών.

«Αυτοί που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων στα hot spots και για τις συνθήκες φύλαξής των hot spots, δεν είναι δυνατόν να εμποδίζουν την αντικατάσταση σκηνών με οικίσκους εντός των υπαρχουσών δομών», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας πως «ούτε είναι δυνατόν να αγνοούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εντός του πλαισίου της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Χθες, εξάλλου ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξαπέλυσε “βολές” κατά του δημάρχου Λέσβου ότι παρεμπόδισε την εκφόρτωση των 50 οικίσκων που έστειλε το Υπουργείο στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας.

 

Επισημαίνοντας ότι από τις «από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 5.701 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 3.589 από τη Λέσβο, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς», κυβερνητικές πηγές αναφέρουν για τον δήμαρχο Λέσβου πως «αντί να εκμεταλλεύεται πολιτικά μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, θα ήταν προτιμότερο και πιο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία να λειτουργήσει όπως αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται.»

ΝΔ: Ο κ. Μουζάλας επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του στις τοπικές κοινωνίες των νησιών

«Μετά την πρωτοφανή δήλωσή του ότι δεν αποκλείει να υπάρξουν θύματα από το κρύο στα hotspots του Αιγαίου, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του στις τοπικές κοινωνίες των νησιών», υπογραμμίζει ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

«Είναι προφανές γιατί το πράττει», συνεχίζει και επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση:

  • Δεν έχει εφαρμόσει, εδώ και 15 μήνες, τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, που η ίδια συμφώνησε.
  • Αγνοεί τις διαρκείς προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.  
  • Αδυνατεί να ελέγξει την έξοδο μεταναστών σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχει ως αποτέλεσμα τη διενέργεια ελέγχων στα αεροδρόμια των επιβατών που ταξιδεύουν από Ελλάδα.

«Καλούμε, για μια ακόμη φορά, την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υιοθετήσει επιτέλους τις  προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αποσυμφόρηση των νησιών. Και να το πράξει τώρα, πριν έρθουν τα χειρότερα, καθώς αυτά τα προδικάζει ακόμη και ο ανεύθυνος κ. Μουζάλας, ωσάν να είναι παρατηρητής του Υπουργείου του», κατέληξε.