X

Δραγασάκης: “κλειδί” οι επενδύσεις για την ανεργία αλλά πρέπει να προσέξουμε

«Πρέπει να βάλουμε μπροστά νέες προτεραιότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση και την απασχόληση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ant1news

«Πρέπει να αρχίσουμε από τώρα το σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Πρέπει να βάλουμε μπροστά νέες προτεραιότητες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση και την απασχόληση», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από την Πάτρα, πριν από τη συνάντηση  με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Πρόσθεσε, πάντως, πως «ήδη υπάρχει ανάκαμψη και από τα μέσα του περασμένου χρόνου έχουμε μία ραγδαία μείωση της ανεργίας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «οι επενδύσεις είναι το κλειδί, δηλαδή η μακροχρόνια απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά πρέπει να προσέξουμε» και εξήγησε: «Μην περιμένουμε θαύματα από ξένες επενδύσεις. Ξένες επενδύσεις θέλουμε, πρέπει να έρθουν. Όμως το κλειδί είναι να αναζωογονήσουμε και την εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα. Αυτό συνδέεται και με χρηματοδοτήσεις, γι’ αυτό θα έχουμε την ευκαιρία πιστεύω να συζητήσουμε στο συνέδριο που ετοιμάζεται για την Δυτική Ελλάδα».

Συμπλήρωσε πως «έχουμε δημιουργήσει ορισμένα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ούτως ώστε να υπερβούμε τις συγκυριακές, ελπίζουμε, δυσκολίες των τραπεζών και αν έχουμε αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούνε χρηματοδότηση».

Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε λίγο περισσότερο το μέλλον, διότι αρκετά ζήσαμε με αυτή τη μιζέρια και την καθήλωση που έφερε αυτή η οδυνηρή περίοδος και εφόσον είμαστε σε μία περιοχή που υπάρχουν μεγάλες και εδώ ενδοπεριφερειακές ανισότητες, πρέπει ακριβώς να δούμε με ποιο τρόπο θα τις αξιοποιήσουμε» και εξήγησε: «Η αγροτική οικονομία μπορεί να πάει καλύτερα, η μεταποίηση έχει δείξει κάποια ανθεκτικότητα, ενώ υπάρχει και τουρισμός. Ως εκ τούτου, πρέπει να δούμε πώς θα συνδυάσουμε όλα αυτά, ούτως ώστε να τρέξουμε πιο γρήγορα τις εξελίξεις».

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε πρώτα να έρθει η ανάπτυξη και μετά να θυμηθούμε τον κόσμο, γι' αυτό προτάσσουμε την απασχόληση, τη μείωση της ανεργίας, τα κοινωνικά μερίσματα, τα κοινωνικά βοηθήματα διότι αυτά υποβοηθούν και την ανάκαμψη».

Η αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας και η ενίσχυση της δυναμικής της Βιομηχανίας στην Περιφέρεια, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε εν συνεχεία  μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, κυβερνητικών στελεχών και του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» της ολοκλήρωσης του Προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως επισήμανε, η Κυβέρνηση, με σχεδιασμένο τρόπο και συστηματική προσπάθεια, έχει χαράξει την πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και κανένα εμπόδιο δεν θα την ανακόψει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι όχι απλώς το τέλος του κύκλου που άνοιξε το 2010, αλλά η αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση και τη χρεοκοπία. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη σχεδιάζεται η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή με την ανάδειξη ενός νέου υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε ότι στη στρατηγική για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, η Βιομηχανία και η μεταποίηση καταλαμβάνουν κεντρική θέση. Ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία γνώρισε εκτεταμένη αποβιομηχάνιση ήδη από τη δεκαετία του ’90, υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση.

«Η επαναβιομηχάνιση της Δυτικής Ελλάδας με εξωστρεφή προσανατολισμό και επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία, είναι ένας όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και εφικτός στόχος και προς την επίτευξή του πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα και με ταχύτητα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έθεσαν ζητήματα που αποτελούν εμπόδια στη δραστηριότητά τους, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα της διευκόλυνσης επενδύσεων, της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων και της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών, καθώς και ζητήματα φορολογίας.
Παράλληλα, αναγνώρισαν τη σημασία σύνδεσης της τουριστικής κατανάλωσης με την αγροτική παραγωγή, με τον κ. Δραγασάκη να επισημαίνει ότι δημιουργώντας τις συνθήκες για τη διασυνδεσιμότητα, τη συνεργατικότητα και τη δικτύωση μεταξύ της βιομηχανίας, της αγροδιατροφής και του τουρισμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παραγωγικό σύμπλεγμα που θα αποτελέσει τον αναπτυξιακό καταλύτη της ευρύτερης περιοχής και θα δημιουργήσει πολλές νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της ανεργίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προωθούνται για την επιτάχυνση και απλούστευση των αδειοδοτήσεων, θέτοντας παράλληλα, την αύξηση της συμμετοχής της Βιομηχανίας στο ΑΕΠ ως προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έκαναν αναφορά στα σημαντικά οφέλη της προώθησης μεγάλων έργων Υποδομών, με τον κ. Χαρίτση να αναλαμβάνει το συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των εκκρεμών έργων της Δυτικής Ελλάδας και ενόψει του επικείμενου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.