X

ΣΕΒ: η οικονομία ανακάμπτει και έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων

Θα χρειαστεί η πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων και μετά το τέλος των μνημονίων, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε δεύτερη ευκαιρία.

Ant1news

Για «σαφή τάση ανάκαμψης της οικονομίας» κάνει λόγο ο ΣΕΒ, υπογραμμίζει ωστόσο ότι η πλήρης αποκατάσταση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα απαιτήσει τη συνεπή τήρηση των συμφωνηθέντων για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, και κυρίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της πλεονασματικής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εξέδωσε, παρατηρεί ότι «η οικονομία φαίνεται επιτέλους να δρέπει τους καρπούς της πολύχρονης δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς ενισχύονται σταδιακά οι προσδοκίες των αγορών ότι μέχρι τo συμβατικό τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί και η χώρα θα εισέλθει σε μια φάση κανονικότητας».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τυχόν αποκλίσεις από την τήρηση των συμφωνηθέντων μετά τον Αύγουστο «θα επιφέρουν την αντίδραση των αγορών, χωρίς να υπάρχει πλέον πρόσβαση στην κοινοτική αλληλεγγύη για χρηματοδότηση, και με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο πλήρως θωρακισμένο για να αντιμετωπισθεί τυχόν αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων».

«Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία», προειδοποιεί, για να προσθέσει ότι «έχει φθάσει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων». «Οι πρώτοι έξι μήνες του 2018 θα είναι καθοριστικοί, καθώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να μετατεθεί μερικώς η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μέλλον, όπως δυστυχώς γινόταν μέχρι σήμερα και με την ανοχή των θεσμών», συνεχίζει.

Στο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας αναφέρεται πως η κυβέρνηση «φαίνεται να έχει ενστερνισθεί την ανάγκη έγκαιρης τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, όπως φάνηκε και με τη συμφωνία για την 3η αξιολόγηση» και πως «απομένει η στάση αυτή να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, ώστε η έξοδος στις αγορές να είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, και να γίνει με καθαρή τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής εστιασμένης στη σταθερότητα στη μετά το μνημόνιο εποχή».

«Αυτό», καταλήγει ο ΣΕΒ, «είναι απαραίτητο και για την οικοδόμηση ενός modus vivendi μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, καθώς η χώρα μας προσβλέπει και στην περιοδική ad hoc ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να εξομαλύνονται οι πληρωμές τόκων και χρεολυσίων σε επιθυμητά, και ταυτόχρονα θεμιτά, επίπεδα, συμβατά με τη βιωσιμότητα του χρέους».