X

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει μήνυση στην ΕΚΤ

Την μήνυση καταθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών μαζί με έναν Γερμανό ευρωβουλευτή. Τι ζητούν από την ΕΚΤ.

Ant1news

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ένας Γερμανός ευρωβουλευτής, ζητώντας να τους δοθεί πρόσβαση σε έγγραφο που σχετίζεται με την απόφαση της ΕΚΤ να "παγώσει" τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες το 2015, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η κίνηση αυτή, σημειώνει το πρακτορείο, οδήγησε στην επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες και την παραίτηση τελικά του κ. Βαρουφάκη από την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, Φάμπιο Ντεμάζι, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να υποχρεώσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκε η απόφασή της για τις ελληνικές τράπεζες.

"Περιορίζοντας την ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα για να αναγκάσει τις περικοπές στις συντάξεις, τις αυξήσεις φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές, η ΕΚΤ παραβίασε την εντολή της" σημείωσε ο De Masi.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος τους από την ΕΚΤ, οι κ.κ. Βαρουφάκης και De Masi στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο έγγραφο.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι η νομική εκτίμηση ήρθε πριν από την απόφαση για πάγωμα της χρηματοδότησης, τουλάχιστον δύο μήνες. Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αποκαλύψει το έγγραφο για να προστατεύσει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές διεργασίες, σύμφωνα με τον ίδιο.