X

Εικόνες αθλιότητας από το εσωτερικό της Μόριας (βίντεο)

Απίστευτες εικόνες από το hot spot όπου στοιβάζονται υπερδιπλάσιοι άνθρωποι από όσους χωρά.

Ant1news

Αποκαλυπτικές για τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων είναι οι νέες εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Σε βίντεο που ανήρτησε ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Oliver Sallet στο twitter, από το εσωτερικό του hot spot, φαίνονται βρέφη και μικρά παιδιά να περπατούν ανάμεσα σε λάσπες και σκουπίδια, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις τουαλέτες.

Νεογέννητα, παιδιά, έγκυες, γυναίκες και άνδρες αποτελούν τον πληθυσμό των 6.000 ανθρώπων που ζουν στη Μόρια, που έχει δυναμικότητα 2.500 άτομα.

Μέσα σε χειμερινές και καλοκαιρινές σκηνές και στη θερμοκρασία να «φλερτάρει» με τα χαμηλότερα επίπεδά της, οι άνθρωποι καίνε πλαστικά για να ζεσταθούν, κάνουν μπάνιο με κρύο νερό και περιμένουν στις ουρές για το συσσίτιο.

Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και χθες το βράδυ, είχαν αποχωρήσει από τη Λέσβο προς δομές φιλοξενίας στην Αθήνα και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα συνολικά 1650 πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι μέλη ευάλωτων κατηγοριών, ενώ το σχέδιο αποσυμφόρησης της Λέσβου αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα, από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα το πρωί, συνολικά 659 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο, 550 στη Χίο και 560 στη Σάμο.

Το ίδιο διάστημα, η τουρκική ακτοφυλακή επενέβη σε 17 περιστατικά και επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές 775 άτομα που επέβαιναν σε πλαστικές λέμβους με προορισμό τα νησιά.