X

Νέα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο για τους πλειστηριασμούς

Διαδηλωτές έκοψαν λαμαρίνες, ενώ τα ΜΑΤ "απάντησαν" με χημικά. Αυτεπάγγελτη δίωξη, με κυβερνητική τροπολογία, σε όσους απειλούν συμβολαιογράφους...

Ant1news

Νέα επεισόδια ξέσπασαν έξω από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου κλούβες των ΜΑΤ έκλεισαν την είσοδο του κτιρίου, προκειμένου να προστατευτούν οι συμβολαιογράφοι που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, διαδηλωτές που έφθασαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν, έκοψαν τις λαμαρίνες που είναι τοποθετημένες έξω από το κτίριο του Ειρηνοδικείου, ενώ τα ΜΑΤ "απάντησαν" κάνοντας χρήση χημικών.

Με πανό που γράφουν «κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία» οι διαμαρτυρόμενοι παραμένουν έξω από το κτίριο, ενώ φωνάζουν συνθήματα.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ποινή φυλάκισης από 3 ή 6 μήνες σε όσους απειλούν συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την τροπολογία που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

 

Συγκεκριμένα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης (6 ή 3 μήνες κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή τους.

Οι παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, κρίθηκαν απαραίτητες για λόγους «υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος», που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη της οικονομίας μέσω της απρόσκοπτης διενέργειας των πλειστηριασμών, και αφετέρου «στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν τους πλειστηριασμούς». 

Αναλυτικά η τροπολογία ΕΔΩ