X

Έρχονται “κρυφές” αυξήσεις στο νυχτερινό ρεύμα

Με τις αλλαγές στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. «Ευνοϊκότερες για τους πολίτες οι χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ», τονίζει ο Φλαμπουράρης.

Ant1news

Αλλαγές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τις χρεώσεις για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, αυξάνεται η χρέωση για ΥΚΩ στο νυχτερινό ρεύμα και εξισώνεται με αυτήν που ισχύει την υπόλοιπη ημέρα, φέρνοντας “κρυφές” χρεώσεις.

Ειδικότερα, το νέο τιμολόγιο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για την ημερήσια όσο και για τη νυχτερινή κατανάλωση έχει ως εξής ανά τετράμηνο:

  • Από 0-1600 κιλοβατώρες: 6,9 ευρώ η μεγαβατώρα.
  • Από 1601-2000 κιλοβατώρες: 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Από 2001 και πάνω: 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τη νυχτερινή κατανάλωση, η νέα κλίμακα είναι ίδια με την ημερήσια, ενώ η παλιά χρέωση ήταν ενιαία, 0,00889 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Έτσι, για καταναλώσεις μέχρι 1600 κιλοβατώρες προκύπτει όφελος για τον καταναλωτή αφού θα χρεώνεται με την τιμή του πρώτου κλιμακίου που είναι 0,0069 ευρώ. Για υψηλότερες καταναλώσεις όμως, πάνω από τις 1680 κιλοβατώρες το τετράμηνο οι ΥΚΩ για το νυχτερινό αυξάνονται.

 

Φλαμπουράρης: ευνοϊκότερες για τους πολίτες οι χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που φέρνει η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε πως «διορθώνεται μία αδικία που αφορούσε στην απουσία κλιμακωτής χρέωσης της ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, προς όφελος των πολιτών».

Όπως δήλωσε, «το εν λόγω αίτημα είχε υποβληθεί από δεκάδες πολίτες και στην ιστοσελίδα www.kathimerinotita.gov.gr, οι συνεργάτες της οποίας το προώθησαν και επικοινώνησαν άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες θέτοντας υπόψη τους τα προβλήματα που δημιουργούνταν από το προηγούμενο καθεστώς. Με το νέο τιμολόγιο των Υ.Κ.Ω., όταν ο πολίτης υπερβαίνει την κατανάλωση ενός κλιμακίου, θα τιμολογείται πλέον με την υψηλότερη χρέωση του επόμενου κλιμακίου μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση και όχι για το σύνολο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Συν τοις άλλοις, η ρύθμιση προβλέπει την εφαρμογή του ίδιου κλιμακωτού τιμολογίου και για τη νυχτερινή κατανάλωση, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε ενιαία τιμή για όλες τις κιλοβατώρες, ανεξαρτήτως κατανάλωσης».

«Κύρια φιλοσοφία της πλατφόρμας μας, εξακολουθεί να παραμένει η προσπάθεια βελτίωσης των θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας όλων μας, σε συνεργασία πάντα με όλους τους φορείς», καταλήγει ο κ. Φλαμπουράρης.