X

Χάος με το ΦΠΑ στα νησιά και τα έργα Αυτοδιοίκησης

Σύγχυση για την τιμολόγηση έργων σε νησιά με διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ, τα οποία όμως ανήκουν σε Περιφερειακή Ενότητα που η έδρα της απολαμβάνει μειωμένο ΦΠΑ...

Ant1news

Σύγχυση έχει προκαλέσει στους υπαλλήλους των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που ασχολούνται με την τιμολόγηση των έργων που πρόκειται να εκτελεστούν, η κυβερνητική εξαγγελία για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και οι ανισότητες που δημιουργούνται σε σχέση με τα υπόλοιπα 27 νησιά του Αιγαίου, για τα οποία από 1.1.2018 ο φόρος ανεβαίνει στο 24%.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν σκεφτεί κανείς ότι, εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας η επισπεύδουσα Αρχή της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένη να τιμολογήσει αυξημένα ένα ομοειδές έργο στις Οινούσσες, που υπάγεται στην Π.Ε. Χίου, σε σχέση με το αντίστοιχο που εκτελείται στην Χίο, όπου είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας.

“Πώς θα τιμολογηθούν έργα ή υπηρεσίες τη στιγμή που σε κοντινά νησιά ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ, τα οποία όμως ανήκουν στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με έδρα η οποία απολαμβάνει μειωμένο ΦΠΑ”, διερωτώνται οι υπάλληλοι με τους οποίους επικοινώνησε το epoli.gr, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου. “Αυτό το χάος επικρατεί όχι μόνο στα έργα που πρόκειται να εκτελεστούν και έχουμε ήδη κάνει την τιμολόγηση, αλλά και για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί”, τονίζουν.

Σύμφωνα με το epoli.gr, οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν φαίνεται να έχουν σαφείς απαντήσεις στο ζήτημα και πιθανότατα το ζήτημα θα “κατηφορίσει” προς το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις. Στο μεταξύ, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, απέστειλε σχετικό ερώτημα στους Προϊσταμένους των ΔΟΥ για τον ακριβή τελικό υπολογισμό του ΦΠΑ από 1.1.2018 αφού, “μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου του Νομού Λέσβου, Οινουσσών και Ψαρών του Νομού Χίου και Ικαρίας, Φούρνων και Θύμαινας του Νομού Σάμου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκτελεί έργα σε αυτά ως Κύριος του Έργου και η Διευθύνουσα Υπηρεσία (Δ/νση Τεχνικών Έργων) εδρεύουν αντιστοίχως σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο που είναι και τόπος κατάρτισης της σύμβασης και τιμολόγησης”.

Πέραν των εκτελούμενων έργων από τις Περιφέρειες, η εξαγγελία για το μεταφορικό ισοδύναμο, φαίνεται να πάσχει. Καθώς η έκδοση εισιτηρίου για παράδειγμα από την Χίο στα Ψαρά είναι με ΦΠΑ 17% και για την επιστροφή ο ΦΠΑ είναι 24%, αφού τα Ψαρά είναι εκτός της λίστας των νησιών με μειωμένο ΦΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει και για τις τιμολογήσεις μεταφοράς από και προς την Κω ή την Λέρο.

Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός των τουριστικών επιχειρήσεων, γιατί μόνο τα 5 νησιά επωφελούνται από τη μείωση και η εξομοίωση του φόρου στο 24% θα γίνει την 1η Ιουλίου του 2018 εν μέσω τουριστικής περιόδου. Οι δε καταστηματάρχες κάνουν λόγο για “εμπαιγμό”, υποστηρίζοντας ότι, η κατηγοριοποίηση των νησιών με βάση τον ΦΠΑ, θα πλήξει την τοπική οικονομία με τους καταναλωτές να προτιμούν για διάφορα καταναλωτικά είδη τις αγορές με ΦΠΑ 17%.