X

Πρύτανης ΠΑΜΑΚ: ο Γαβρόγλου εμμέσως νομιμοποιεί τους κουκουλοφόρους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ και τον Υπουργό Παιδείας, μετά την εισβολή κουκουλοφόρων στο ίδρυμα.

Ant1news

Μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Αχιλλέα Ζαπράνη και τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση στην Πρυτανεία.

Η ένταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη αυτές τις μέρες καθώς μεσολάβησαν και οι επιθέσεις κουκουλοφόρων σε ραδιοτηλεοπτικό όμιλο, αλλά και στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε ομάδα αντιεξουσιαστών.

Οι καταστροφές από την επίθεση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήταν εκτεταμένες. Οι κουκουλοφόροι έριξαν μπογιές, προκάλεσαν ζημιές στον εξοπλισμό κι έφυγαν ανενόχλητοι.

Ο κ. Ζαπράνης μετά τη νέα επίθεση επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες λεηλασίες στον χώρο του Πανεπιστημίου και υποστήριξε ότι η αποκατάσταση τους θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και κατά συνέπεια τη λειτουργεία του.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων για να δουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

 

Ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτηρίσε τα επεισόδια πράξη αντιδημοκρατική αλλά παράλληλα προέτρεψε τον πρύτανη να αναρωτηθεί γιατί «επί των ημερών του –και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων».

Ο υπουργός δεν άφησε επίσης ασχολίαστη την απόφαση της Συγκλήτου, κατά την οποία το Πανεπιστήμιο σημείωσε ότι «οι περιστάσεις και η ένταση της επιδρομής οδηγούν στη διαπίστωση επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας στα ΑΕΙ», κάνοντας λόγο για συστηματική δυσφήμιση.

 

 Ο Αχιλλέας Ζαπράνης επανήλθε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δήλωσε σοκαρισμένος και άφωνος από την απάντηση Γαβρόγλου και το γεγονός ότι του ζήτησε να κάνει αυτοκριτική, επιρρίπτοντας του εμμέσως ευθύνες για την επίθεση στο Πανεπιστήμιο.

Ο πρύτανης μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε «τι εννοεί ο κύριος υπουργός, εξισώνει το θύτη με το θύμα;», σχολιάζοντας την ανακοίνωση Γαβρόγλου και συμπλήρωσε, «εμμέσως έρχεται ο κύριος υπουργός και τους νομιμοποιεί. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα γι' αυτό και θα διεθνοποιήσω το θέμα, γιατί έχει χαθεί η λογική από το ελληνικό κράτος».