X

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό ζητούν οι ΑΝΕΛ

Σύγκρουση στο πολιτικο σκηνικό και ενδοκυβερνητικό χάσμα. Τι λένε Σταθάκης και Τζανακόπουλος. Για πτώση της Κυβέρνησης, μιλά η Μπακογιάννη.

Ant1news

«Φωτιές» άναψε στο πολιτικό σκηνικό η ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί και κατά συνέπεια να ψηφίσει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Σγουρίδης, μιλώντας στον Focus FM, πρότεινε δημοψήφισμα για θέμα αν τελικά υπάρξει διαφωνία, «θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση να υπάρχει ένα δημοψήφισμα. Άρα δηλαδή υπάρχει διέξοδος. Και λέμε ότι στο δημοψήφισμα αυτό, αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, θα αποδεχθούμε την απόφασή του λαού. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε με το σχέδιο Κόφι Ανάν στην Κύπρο».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εκβιαστεί η ψήφος του, «Δεν μπορείς να κάνεις την -την βάζω σε εισαγωγικά εγώ- την "κωλοτούμπα" γιατί έχει γίνει και διεθνής όρος τώρα τελευταία και στα Greeklish, δεν θα γίνει σε εθνικά ζητήματα».

 

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της  θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί ο ενδοκυβερνητικός σκόπελος και πετά το μπαλάκι στη ΝΔ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», παραδέχτηκε ότι ναι μεν υπάρχει διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ξεπεραστεί, όπως έγινε και με άλλες σοβαρότερες διαφωνίες στο παρελθόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ανάρτηση του στο Twitter, υποστηρίζει ότι «Εντός του 2018, με δεδομένη και τη στάση της πΓΔΜ, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας επίλυσης ενός πολύχρονου προβλήματος».

 

Από την άλλη πλευρά η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον Real FM, κατέστησε σαφές ότι ακόμα και αν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «όχι», εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ένα εθνικό θέμα.

«Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Και αυτό είναι μία βαριά κουβέντα που λέω, αλλά σας τη λέω με παρρησία και πολύ ξεκάθαρα».

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ν.Μπακογιάννη, τόνιζαν ότι «η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα.

Τη διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας σε ανακοίνωση του την αντιπαράθεση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η αναζωπύρωση της ονοματολογίας για το Σκοπιανό και οι μικροκομματικές επιδιώξεις που εκδηλώνονται απ’ όλες τις πλευρές, δεν πρέπει να κρύψουν ότι βασική κοινή επιδίωξη, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και των άλλων κομμάτων, είναι η όποια επίλυση του ζητήματος να συνδεθεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που ήταν κι είναι οι βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης, πολέμων κι αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή".

Το Ποτάμι σε ανακοίνωση του στρέφει εκ νέου τα «βέλη» του στο κ. Καμμένο και ζητά από την Κυβέρνηση να σταματήσει τα μικροκομματικά παιχνίδια σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.