X

Ο συνήγορος του Τούρκου αξιωματικού μιλά στον ΑΝΤ1 για την απόφαση περί ασύλου (βίντεο)

Συγκίνηση και μία μεγάλη επιθυμία οι πρώτες αντιδράσεις του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου. Τι λέει ο συνήγορός του στον ΑΝΤ1.

Ant1news

Πέρασαν 18 μήνες από τον Ιούλιο του 2016, όταν το ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς, που διέφυγαν από την Τουρκία αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν, προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Σήμερα ο ένας από τους 8, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου έλαβε άσυλο και αφήνεται ελεύθερος. Συγκίνηση και μία μεγάλη επιθυμία είναι οι πρώτες του αντιδράσεις.

«Δεν το πιστεύω, Θέλω να μιλήσω με την οικογένειά μου. Είναι περίεργο ότι χωρίζομαι με τους υπόλοιπους επτά» δήλωσε ο ίδιος, ενώ όπως τονίζει ο συνήγορός του στον ΑΝΤ1, το επόμενο βήμα είναι η επανένωση με τους δικούς του ανθρώπους. Βήμα δύσκολο, αφού ο ίδιος καταζητείται στην Τουρκία, αλλά επιτακτικό.

«Το ζήτημα που τους ενδιαφέρει είναι σίγουρα οι οικογένειες τους και εδώ πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή και από την Ελλάδα γιατί θα ακολουθήσει φαντάζομαι αίτηση επανένωσης τους κλπ. Αλλά και από τη διεθνή κοινότητα» τονίζει ο συνήγορος του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Ο δικηγόρος των 8, χωρίς όπως τονίζει στον ΑΝΤ1 να θέλει να προκαταβάλει την απόφαση των άλλων επιτροπών ασύλου, εκτιμά ότι το δρόμο του ασύλου και της ελευθερίας θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι επτά.

«Ήτανε μία αυτονόητη απόφαση αν και καθυστερημένη. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουνε βάσιμους λόγους να αιτούνται διεθνή προστασία. Είμαστε αισιόδοξοι και για τους υπόλοιπους εφτά» δηλώνει ο συνήγορος.

Ωστόσο, αργά το βράδυ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για παροχή ασύλου.