X

Τσίπρας για ΠΓΔΜ: “παράθυρο” ευκαιρίας για επίλυση του ονοματολογικού

Χαρακτηρίζει «αμήχανη και ανεύθυνη» τη στάση της ΝΔ και καλεί σε ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση, εάν υπάρξει προοπτική λύσης.

Ant1news

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο.

Ο πρωθυπουργός μιλά, επίσης, για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση» και υπογραμμίζει ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις». Παράλληλα, χαρακτηρίζει «αμήχανη και ανεύθυνη, προσώρας» τη στάση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και καλεί σε «ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση, εάν υπάρξει προοπτική λύσης». 

"Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού. Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή" τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει:

"Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα. Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

Σήμερα συνεδρίασε και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και επαναβεβαίωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση  σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις». 

 

Η Κομισιόν περιμένει περισσότερες κινήσεις από τα Σκόπια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δράση της κυβέρνησης των Σκοπίων για τον τερματισμό ενός αδιεξόδου 25 ετών για την ονομασία της ΠΓΔΜ και ελπίζει να δει εκ μέρους της κυβέρνησης Ζάεφ «συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ιστοσελίδα EURACTIV.com.

«Η διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιαστική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Εν προκειμένω, χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε περαιτέρω συγκεκριμένα αποτελέσματα», προσέθεσε ο εκπρόσωπος στο Euractiv.

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Sudwest Presse υποστηρίζει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ», που επιδιώκουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των «ταραγμένων Βαλκανίων».

Βολές από τη ΝΔ

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον capital.gr, κατέστησε σαφές πως «Όταν τοποθετηθεί επίσημα η Κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί».

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιτέθηκε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, επισμαίνοντας ότι «ο κ. Καμμένος είναι ίσως ο μοναδικός βουλευτής που έχει ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και μπράβο του» σχολίασε σκωπτικά.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ 

«Χαιρετίζουμε την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», αναφέρει σε σχόλιο του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση της Ν.Δ. για το θέμα της ΠΓΔΜ. Επίσης, προσθέτει: «Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, αν η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, πριν από δύο μέρες, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως, σε περίπτωση που πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, θα μετατραπεί σε “χρήσιμο ηλίθιο” της κυβέρνησης».

Γέμισαν αφίσες τα Σκόπια: το όνομά μας είναι Μακεδονία!

Εθνικιστές στα Σκόπια έχουν γεμίσει αφίσες με το όνομα "Μακεδονία" την πρωτεύουσά τους, ενώ την ίδια ώρα ενώσεις στη χώρα μας μαζεύουν υπογραφές και ζητούν ακόμη και δημοψήφισμα για το όνομα.

Την πρωτοβουλία με τις γιγαντοαφίσες πήρε η εθνικιστική οργάνωση «''Μακεδονική'' Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (MHRMI) καλώντας σε τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Παράλληλα συγκεντρώνονται υπογραφές, με πρωτοβουλία της ίδιας οργάνωσης, τονίζοντας ότι εάν το όνομα της "Μακεδονίας" αλλάξει για οποιαδήποτε χρήση, θα αλλάξει παντού και για πάντα…

Αντιδράσεις για το Σκοπιανό

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον realfm 97,8 ανέφερε ότι «πολλοί έπαιξαν παιχνίδια στο όνομα της Μακεδονίας, αλλά εμείς τώρα μπορούμε ήρεμα και σοβαρά να το λύσουμε».

«Είναι ένα θέμα το οποίο δημιουργήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις, που παρότι έκαναν μεγάλες συγκεντρώσεις δεν έλυσαν το πρόβλημα και έπαιξαν παιχνίδι στο όνομα της περιοχής μας. Εμείς έχουμε αποκτήσει ως χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια μία αρκετά σοβαρή παρουσία και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και θα εκμεταλλευτούμε αυτή τη χρονική στιγμή για να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα με πολύ ισχυρή προετοιμασία» δήλωσε ο κ. Φάμμελος.

Στο “στόχαστρο” του Βασίλη Λεβέντη βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για την στάση του στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υποστήριξε ότι έκανε “τούμπα” αναφορικά με την αρχική του θέση όσον αφορά τη σύνθετη ονομασία με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” . Χαρακτήρισε δε επικοινωνιακό παιχνίδι των Σκοπιανών τις αφίσες των ακραίων κύκλων στη γειτονική χώρα, με στόχο να εμφανιστεί ως συμβιβασμός η επιλογή μίας σύνθετης ονομασίας τύπου “Nova Macedonia”.

Υπέρ του δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μιλώντας το πρωί στο "Καλημέρα Ελλάδα". Ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε μάλιστα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης ήταν μαζί του στα συλλαλητήρια κατά της ονομασίας "Μακεδονία".