X

Σάλος για τη φρεγάτα “Έλλη” και τα ναρκωτικά

Η καταγγελία Λοβέρδου και η απάντηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Για "εξαιρετικά σοβαρή" υπόθεση κάνει λόγο η ΝΔ.

Ant1news

Σάλο προκάλεσε η καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου για τη Φρεγάτα «Έλλη», που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παρακολούθησε τουρκικό πλοίο να πετάει ναρκωτικά στη θάλασσα χωρίς να συλλάβει το πλήρωμά του.

Ο ίδιος αναφέρεται στη νύχτα της 27ης προς ξημερώματα 28ης Μαΐου 2016, όταν Τούρκοι έμποροι ναρκωτικών έπλεαν στην κεντρική Μεσόγειο, 110 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κρήτης. Τότε, η «Έλλη» καταγράφει τις κινήσεις τους, μέσω του υπερσύγχρονου συστήματος παρακολούθησης που διαθέτει. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, τα τσουβάλια που φαίνεται τα ξεφορτώνονται είναι ναρκωτικά.

Άμεση ήταν η απάντηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, που τονίζει ότι όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν από την περιοχή, αλλά σε συνεργασία με άνδρες του λιμενικού Σώματος, που είχαν επιβιβαστεί στην Φρεγάτα, πραγματοποίησαν όταν το επέτρεψε ο καιρός νηοψία πάνω στο τουρκικό καΐκι, «Μουράτ Τερζή». Σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον κυβερνήτη του Murat Terzi, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίχθηκαν στη θάλασσα ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του.

Με νέα του ανακοίνωση το βράδυ, ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέρχεται στο θέμα και ζητά να δοθούν εξηγήσεις στο ναυτοδικείο: «Μαθαίνουμε πως υπάρχουν αναφορές ότι το πλήρωμα και οι δυνάμεις του Λιμενικού που επέβαιναν στη φρεγάτα "Έλλη" τελούσαν σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εντολή για ενέργεια όμως δεν δόθηκε ποτέ. Ελπίζουμε πως και οι αυτές οι αναφορές θα κατατεθούν στην Βουλή, όπως έχουμε ζητήσει. Όσο για τις δήθεν εξηγήσεις περί απόρριψης αλλοιωμένων αλιευμάτων, τις αφήνουμε στην κρίση των πολιτών. Αύριο καταθέτω πλήρη σχετικό με την υπόθεση φάκελο στο αρμόδιο Ναυτοδικείο για την διενέργεια έρευνας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις».

Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε από πλευράς του λόγο για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. «Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου αμείλικτα: Από ποιον δόθηκε εντολή στην φρεγάτα “Έλλη” να μην προβεί τελικά στον οφειλόμενο επιτόπιο έλεγχο, ενώ για το σκοπό αυτό βρέθηκε στο σημείο; Και κυρίως γιατί άραγε μέχρι σήμερα απεκρύβη ένα τόσο σοβαρό συμβάν;».

Κύκλοι τόσο από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όσο και από το ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν πάντως ότι κλήθηκαν να μεταβούν με 8 μποφόρ στα ανοιχτά της Μεσογείου και κατάφεραν να εντοπίσουν το εν λόγω πλοιάριο. Η αποστολή της αποτροπής μεταφοράς ύποπτων σκευασμάτων είχε επιτυχία.

Ο ΑΝΤ1, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το απόσπασμα από το περιοδικό «Ναυτική Επιθεώρηση, που εκδίδει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Είναι το τεύχος 596 του 2016, στο οποίο είχε γίνει αναφορά για την επιτυχή αποστολή της φρεγάτας.