X

“Σκηνικό” σύγκρουσης για το Σκοπιανό

Τα προτάγματα της Κυβέρνησης, η σκληρή κόντρα Καμμένου - Ντόρας, η παρέμβαση Άνθιμου, τα πιθανά ονόματα. Σάλος απο τις δηλώσεις Μπουτάρη.

Ant1news

Φουντώνει ο καυγάς για το Σκοπιανό με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες. Το Μαξίμου επιμένει ότι είναι ευκαιρία να λυθεί το θέμα της ονομασίας και χαρακτηρίζει ως εθνική γραμμή τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι «έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση ενός θέματος που είναι εδώ και 25 χρόνια. Έχουμε την ευκαιρία από τη στιγμή που έχουν υποχωρήσει οι γείτονες μας από ακραίες θέσεις να βρεθεί λύση και αυτό θα είναι θετικό».

Ωστόσο στο στόχαστρο της ΝΔ έχει μπει ο κυβερνητικός εταίρος ο Πάνος Καμμένος για την μέχρι τώρα στάση του με τα «μαχαίρια» να έχουν βγει για τα καλά.

Μάλιστα η ένταση ανάμεσα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και την βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, χτυπάει «κόκκινο».

 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην ερώτηση για το αν μπορεί να πέσει η Κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δήλωσε, «πιστεύω ότι αν όλη η αντιπολίτευση αρνηθεί να ψηφίσει, στο τέλος ο κ. Καμμένος θα ψήφιζε ακόμα και το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας για να μην αφήσει την καρέκλα».

Αιχμηρός κατά του κ. Καμμένου ήταν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, στον ΣΚΑΙ, «αυτό που έκανε ο Καμμένος είναι προδοσία. ‘Έκανε τούμπα».

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη του, χαρακτήρισε κατάπτυστες τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται και ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να ματαιωθούν.

Το «Σκοπιανό» δείχνει να διχάζει τη Θεσσαλονίκη, καθώς σε παρέμβαση του ο Μητροπολίτης Άνθιμος, τόνισε ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία».

 

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, την προσεχή Τρίτη θα ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις, με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων ενώ στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών.

Ο Μάθιου Νίμιτς ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι τρία ονόματα, ενώ τις τελευταίες ώρες εξετάζεται και μια "παραλλαγή" ονόματος.