X

“Εισβολή” του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας

Τα μέλη του Μετώπου έσπασαν τζαμαρίες για να μπουν στο κτήριο. Τι ζήτησαν απο την Έφη Αχτσιόγλου. Η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας.

Ant1news

«Εισβολή» στο Υπουργείο Εργασίας απο μέλη του ΠΑΜΕ, μέλη του οποίου έσπασαν την τζαμαρία για να εισβάλλουν στον χώρο, διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης, με έμφαση την διάταξη με τις αλλαγές στον τρόπο κήρυξης απεργιών.

Περίπου 1.000 άτομα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην Ομόνοια, με σκοπό να κάνουν πορεία ως την Βουλή.

Ενώ περνούσαν απο το Υπουργείο Εργασίας, γύρω στις 16:50, αντιπροσωπεία τους ζήτησε συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε.

Τότε, τα μέλη του ΠΑΜΕ, αφού έβαλαν αυτοκόλλητα, αλλάζοντας την ονομασία του Υπουργείου, σε "Υπουργείο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ", προσπάθησαν και κατάφεραν¨, με την βοήθεια λοστών. να σηκώσουν τα ρολά του κτηρίου και να εισέλθουν στην στοά ως την πόρτα του Υπουργείου, φωνάζοντας συνθήματα.

 

Σήκωσαν και εκεί τα ρολά της εισόδου στο Υπουργείο και εισέβαλαν σε αυτό, αφού έσπασαν με τον λοστό και τις δύο τζαμένιες πόρτες.

Οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν στο γραφεία της Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και σε έντονο ύφος διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας από την Υπουργό να πάρει το νομοσχέδιο πίσω, παρουσία και της αναπληρώτριας Υπουργού, Θεανώς Φωτίου.

 

 

Όπως είπαν χαρακτηριστικά στην Υπουργό, «για το δικαίωμα στην απεργία χύθηκε αίμα» και φώναζαν συνθήματα όπως «Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και «πάρτε πίσω τον αδελφοκτόνο νόμο».

Η κυρία Αχτσιόγλου εμφανώς ταραγμένη άκουσε τις διαμαρτυρίες των στελεχών του ΚΚΕ και το μόνο που απάντησε ήταν «όχι δεν το παίρνω πίσω», προσθέτοντας «δεν συζητάτε, δεν ήρθατε για να συζητήσετε».

Μετά το πέρας της διαμαρτυρίας των στελεχών του ΠΑΜΕ κι ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το επεισόδιο, η κυρία Αχτσιόγλου εμφανώς αμήχανη από τα όσα προηγήθηκαν απάντησε, «δεν είδατε τι έγινε μέσα; Δεν θέλω να κάνω καμία δήλωση».

 

Υπουργείο Εργασίας: ακατανόητη η εισβολή του ΠΑΜΕ

Ακατανόητη χαρακτήρισε το υπουργείο Εργασίας την εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο κτήριό του στην οδό Σταδίου, το απόγευμα της Τρίτης.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως είναι ανοιχτό στον διάλογο και σέβεται τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες τους.

«Γι’ αυτό θεωρούμε ακατανόητη τη σημερινή εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο κτήριο του υπουργείου, όπου και οι ίδιοι οι “εισβολείς” συνειδητοποίησαν ότι παραβίασαν ανοιχτές θύρες», συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ προστίθεται πως «η υπουργός Εργασίας τους δέχτηκε στο γραφείο της και όπως αποδείχτηκε οι ίδιοι αρνήθηκαν το διάλογο, επιλέγοντας τις κραυγές και το επικοινωνιακό σόου χάριν των τηλεοπτικών καμερών».

 

Το υπουργείο Εργασίας επεσήμανε ότι «οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ, εξάλλου, είχαν συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας στις 22/11/2017 και είχαν ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της ρύθμισης σχετικά με τις απεργίες. Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η ρύθμιση προβλέπει ότι για να υπάρχει απαρτία στη γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το ½ των μελών του σωματείου που πληρώνουν τις συνδρομές τους. Τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων».

«Τέλος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η καταστολή οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης δεν ήταν και δεν θα γίνει επιλογή μας», υπογράμμισε το υπουργείο Εργασίας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε ανάρτηση του στο Twitter και σχολιάζοντας την εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι «Τα υπουργικά γραφεία επί ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα ανοιχτά για διάλογο και όχι για bullying. Η σημερινή εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας ήταν ακατανόητη αφού καμία διάθεση για διάλογο δεν υπήρχε από πλευράς τους».