X

Αυτό - αναιρείται το Υπουργείο Οικονομικών για την δόση

Τι αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, που χθες διέψευδαν τις πληροφορίες για «σούπερ δόση». Τι δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ant1news

Αυτό –αναιρείται το Υπουργείο Οικονομικών για την δόση που θα λάβει η Ελλάδα, εφόσον περάσει το πολυνομοσχέδιο απο την Βουλή και το Eurogroup επισφραγίσει το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης, «ανάβοντας το πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, κάτι για το οποίο το πρώτο βήμα έγινε στο EWG της Πέμπτης.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο την Πέμπτη έκαναν λόγο για «σούπερ δόση» της τάξης των 7,5 δις ευρώ, ωστόσο το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες κάνοντας λόγο για «δημοσιογραφικές υπερβολές» και αναφέροντας ότι το ύψος της δόσης θα είναι 4,5 δις ευρώ.

Ωστόσο, αναιρώντας εαυτόν, το οικονομικό επιτελείο διευκρίνιζε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι τελικώς η δόση που αναμένει να λάβει η Ελλάδα είναι περίπου όση έγραφαν site και εφημερίδες την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης, η δόση που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα θα ανέρχεται σε 6,7 δις ευρώ.

Μάλιστα, αναλύοντας την δόση ανέφεραν ότι:

  • 3,3 δις ευρώ προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018
  • 1,5 δις ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις
  • 1,9 δις ευρώ θα προστεθούν στο «αποθεματικό ασφαλείας» της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων αναγκών.

Πηγή Ευρωζώνης: μεταξύ 6 και 7 δις η δόση

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα θα ανέλθει μεταξύ 6 και 7 δις ευρώ. Η απόφαση για την εκταμίευση της εν λόγω δόσης αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 22 Ιανουαρίου 2018.

Στο χθεσινό EuroWorking Group οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης και για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 εκ των 110 προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου την Δευτέρα, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα.

Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών, θα συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και θα δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22 Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση.