X

Μεγαλοοικονόμου: θα κατέβω με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αν…

Ποιος ήταν ο λόγος που είπε "ναι" στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε από την Βουλή, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης. Τι είπε για τον Βασίλη Λεβέντη.

Ant1news

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση και να στηρίξει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, με σημερινές της δηλώσεις.

«Ναι, θα κατέβω με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αν μου γίνει πρόταση», δήλωσε στην ΕΡΤ.

«Ήταν προσωπική μου απόφαση την οποία σκέφτηκα πάρα πολύ. Δεν ήθελα οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες. Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό», ανέφερε η κ. Μεγαλοοικονόμου, ενώ για τη θετική της ψήφο εξήγησε ότι υπήρξαν πάρα πολύ θετικά μέτρα, όπως αυτό για το κτηματολόγιο.

Όσο για τον Βασίλη Λεβέντη, η βουλευτής εξήγησε ότι τον σέβεται και τον εκτιμά, τόνισε δε πως «με την Ένωση Κεντρώων δεν διαφώνησα πολιτικά αλλά με τις επιλογές του διότι έκανε κακό στο κόμμα η επιλογή του να κάνει αντιπρόεδρο της Βουλής τον γιο του. Εκεί ήταν το αποκορύφωμα».

Λεβέντης: με μισεί η Μεγαλοοικονόμου

«Τo ηθικό είναι όταν διαφωνείς με το κόμμα σου κι έχεις εκλεγεί με λίστα να παραδίδεις την έδρα», είπε στον Αlpha 989 ο Βασίλης Λεβέντης για την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοιοκονόμου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή η γυναίκα πρέπει να αισθάνεται ένα μίσος προς εμένα. Προς τον ευεργέτη καμιά φορά αντί να υπάρχει ευγνωμοσύνη, ο θεός εμφυτεύει μίσος.  Εγώ την έβαλα στην Βουλή βάζοντάς την πρώτη στη λίστα.

Την έβαλα ως πατριώτισσα της μητέρας μου από τα Κύθηρα. Από κει παρασύρθηκα και θεώρησα ότι θα είναι πιστή, αφοσιωμένη και τίμια. Δεν την ήξερα από πιο παλιά. Στο γραφείο μου ήρθε λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Όλοι αυτοί που φεύγουν από τα κόμματα, τιμωρούνται στις εκλογές. Ποιος θα τους ψηφίσει;», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο Βασίλης Λεβέντης επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό προσωπικά, «πίστευα πως η Δεξιά διδάσκει αποστασία αλλά βλέπω πως και ο Τσίπρας είναι ξεφτέρι».

 

Διάψευση Μεγαλομύστακα

Την ίδια στιγμή, διαψεύδει, με επιστολή του, τα δημοσιεύματα περί προσχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Σερρών της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Η επιστολή του κ. Μεγαλομύστακα έχει ως εξής:

«Διαψεύδω κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που διακινούνται από διάφορα ΜΜΕ περί δήθεν προσάρτησής μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αναφερόμενα είναι ψευδή, ανυπόστατα και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Μένω πιστός στις ιδέες και τις αξίες με τις οποίες εισήλθα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η σχέση μου με την Ένωση Κεντρώων παραμένει αρραγής.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ψηφίστηκε με 154 "ναι" (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου). Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (141 ψήφοι).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και Άννα Μισέλ - Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Αιτιολογώντας την ψήφο του "παρών" που αφορά στα επιδόματα τέκνων, το ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι "παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων".

 

Οξεία αντιπαράθεση πριν την ψηφοφορία

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι η οριστική έξοδος από τα μνημόνια είναι πλέον ορατή και μάλιστα συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «δώσαμε την μάχη, λερώσαμε τα χέρια μας, αλλά δεν αποδράσαμε».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, καταλογίζοντας της ότι έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας κι ότι προκειμένου να διατηρήσουν τις καρέκλες τους τα κυβερνητικά στελέχη, ψηφίζουν ότι τους ζητούν οι δανειστές.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε ότι η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια είναι το νέο παραμύθι του Τσίπρα.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στον Πρωθυπουργό, του επεσήμανε ότι «αποδράσατε από τις αριστερές ιδέες σας για να διατηρήσετε τις καρέκλες σας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογράμμισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ότι «κλείνετε τις μνημονιακές σας υποχρεώσεις με ένα νομοσχέδιο “Φρανκεστάιν”».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο, «έγκλημα κατά της εργατικής τάξης».

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, παρέστη στην ψηφοφορία, υπερψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, αλλά δεν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής.